Little Black Fish – wijsheid op een schijf

by Knopskaya

HaftCraft, dé stevige titel achter het project van fagottisten Bert Helsen en Filip Neyens, verraadt het al. Het klinkt een beetje als samen sterk staan, en net dat is de boodschap achter dit positief grensoverschrijdend album.

Het verhaal van de kleine zwarte vis dateert uit het Iran van vlak voor de islamitische revolutie in 1979. Schrijver Samad Behrangi bracht het verhaal uit over een klein visje dat aan zijn moeder vertelt dat hij de wijde wereld wil gaan verkennen. Het boek werd in verschillende landen op de markt gebracht. In Iran zelf werd het verboden, gezien het om een politieke allegorie zou gaan. Voor velen ging het vanaf dat moment echt symbool staan als dát stukje vrijheidsliteratuur. Op dit album krijgt het nog een diepere betekenis; het gaat over de vrijheid van musiceren en het daarbij samenvoegen van twee werelden. Er kan immers geen creativiteit ontstaan zonder vrijheid.

Wijde wereld
En zo klinkt het album ook. Composities en teksten van Perzische schrijvers, dichters en muzikanten van vroeger en nu worden een. Klassiek geschoolde muzikanten geven met westerse instrumenten de klanken van de rijke Perzische literaire en filosofische traditie weer. De vertaling van de teksten zijn in het boekje terug te vinden.

Fijne messen snijden diep
Draai dit album wanneer het stil is en je de wind door het gras kan horen. De nuances zijn zo fijn als de gevoeligheden in de teksten. Diep stemwerk van sopraan Ana Naqe, ondersteund door Philip Handschoewerker en Maria-Elena Boila op viool, Katelijne Onsia op altviool, Lesya Demkovych op cello en Bert Helsen op fagot brengen u naar de mysterieuze wereld van de feniks. Geniet van uw vlucht en muzikale wedergeboorte.

http://www.haftcraft.com

 

 

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord