Meditations for String Quartet – muziek die je omarmt

Koben Sprengers citeert Marcus Aurelius' wijsheid

by Knopskaya

Koben Sprengers las de geschriften van de Romeinse keizer Marcus Aurelius Antonius Augustus en raakte geïnspireerd door de puurheid hierachter. De keizer zag zichzelf namelijk niet als filosoof of schrijver, maar schreef deze overpeinzingen en vaststellingen enkel neer voor zichzelf zonder ooit de bedoeling gehad te hebben om ze te verspreiden. Het was een soort van dagboek. De woorden erin klinken intiem, vertrouwd, als een innerlijke stem die je bejegent.

Met die gedachte begon Sprengers aan zijn compositie voor strijkkwartet die inmiddels op een dubbele CD verkrijgbaar is – zijn debuut – bij label Yarlung Records. Samen met zijn vriend Denver Harrington exploreerde Sprengers de teksten waarbij hij passende muziek zou schrijven. De muziek werd apart geschreven, ondanks deze heel mooi in dialoog gaat met de geschreven tekst. Het is als een vertrouwen. Je hoort hetzelfde tweemaal, maar op een andere manier. Heel aanvullend, geruststellend en uiteindelijk bevestigend.  De vrouwelijke vertelster geeft Marcus Aurelius’ woorden weer, terwijl de mannelijke verteller u of ik kan zijn die wordt geconfronteerd met zijn wijsheid. De rust en kalmte die volgt vanuit het meditatieve van de muziek geeft de luisteraar dan ook de kans om deze woorden verder te laten zakken en er zijn eigen waarheid in terug te vinden.

Terwijl men luistert naar deze meditaties wordt men zich bewust van de wereld rondom zich, direct en indirect. Men voelt de noodzaak aan even te onderbreken met wat men dan ook mee bezig was om tijd te nemen voor wat zal volgen. Als de meest natuurlijke uitnodiging tot ademhaling en reflectie. Alle grenzen vervagen. Een hoofdthema neemt je telkens terug mee naar die aanvankelijke pose van rust die je aan het begin van het opzet mocht ervaren, het komt terug als een vertrouwen. Ook de klassieke structuren die de strijkers van het Ma’at ensemble hanteren geeft ons een mooi overzicht van wat de mens tot hiertoe creëerde. Het vermengen met en vervagen in synth-effecten geeft meerdere lagen op een transparante manier. Dit met dank aan mixing engineer Stef Lenaerts. Grenzen vervagen binnen geluid, uiteindelijk ook binnen tijd. Ook ideologisch, politiek en cultureel vervallen alle grenzen wanneer men klank en woord samen laat inwerken. Alles is relatief. We leren naar mekaar luisteren als in een en en verhaal dat rustig zijn tijd neemt om verteld te worden. Zo komen de woorden van Aurelius tot ons, als een wijsheid binnen een zekere ontroering.

Dit album is duidelijk een product dat net als het opzet van het geheel, werd gecreëerd in meerdere stemmen. Een mooie samenwerking tussen muzikanten, vertellers en alle anderen die dit project realiseerden.

Bij het ontwaken van de dag, bij het wegdeemsteren van de avond. Dan wanneer u alleen bent met uzelf, zult u het hardst van deze stemmen en klanken genieten. Intiem, koesterend en vertrouwd.

 

Like this, it will not be difficult to follow the path of reason, and you will find peace.

 

YAR84154 – http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord