Melancholisch mooie Engelse Barok

by Knopskaya

Philarmonica is een samentrekking van woorden uit het Grieks en zou vrij vertaald zoiets kunnen betekenen als liefde voor de harmonie, balans en evenwicht. Hiermee brengt Le Consort, een ensemble van jonge muzikanten die barokmuziek op wereldniveau weten te brengen en interpreteren, werk van Henry Purcell, Nicola Matteis en Mrs Philarmonica.

Op deze CD bij Alpha Classics – waar alle werk van Le Consort en hun leden die solo ook al heel wat bewezen hebben trouwens wordt uitgegeven – worden drie gezichten van de Londense muziekscène uit de zeventiende en achttiende eeuw belicht. Het was Purcell die een definitie kon geven aan de Engelse barok, door een oneindige harmonische rijkdom aan polyfone overgedragen kennis in de vocale muziek te verwerken. Hij introduceerde daarin de stijlen die uit Frankrijk en Italië zijn komen overwaaien. Matteis, een Napolitaans violist en muzikaal genie bracht de Italiaanse lyriek en virtuositeit naar Engeland en wist daarbij een excentrieke Anglo-Italiaanse melancholie te ontwikkelen. Mrs. Philharmonica was een mysterieuze vrouwelijke componiste die onder pseudoniemen sonates publiceerde in een hoogst persoonlijke stijl, maar eveneens doordrongen van Italiaanse charme. Wat u op deze opname kunt horen zijn dus allemaal stukken die Italiaans geïnspireerd, maar absoluut Engels zijn van stijl.

Tijdens het spelen van het werk, vond Le Consort het belangrijk om die Britse melancholie naar voor te brengen, de hoogst expressieve overgevoeligheid die de muziek met zich meedraagt, wat het geheel heel fragiel en kwetsbaar laat klinken in al zijn muzikale sterkte.  Soms komt het zelfs kinderlijk knus over, lief, intens, omarmend.  Een opname die de ziel raakt. Fijnzinnig frivool met plaats voor mooi verdriet. Een lach en een traan die samen ontroeren. Het perfecte evenwicht

Le Consort: Théotime Langlois De Swarte – viool, Sophie De Bardonnèche – viool, Hanna Salzenstein – Cello, Justin Taylor – klavecimbel.

Alpha 1011 http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord