Melancholische terugblik op het leven van Veljo Tormis

by Knopskaya

De elementaire kracht van oude volksmuziek is de levenskracht die de composities van Veljo Tormis (1930-2017) drijft. Zoals de grote Estse componist trots zei: “Ik gebruik geen volkslied. Het is volkslied dat mij gebruikt.” Dit gevoel wordt weerspiegeld in definitieve uitvoeringen van het Ests Philharmonisch Koor en het Tallinn Chamber Orchestra onder leiding van Tõnu Kaljuste, decennialang een van Tormis’ naaste muzikale medewerkers.

Vier orkestrale cycli vieren de veranderende seizoenen: herfstlandschappen, winterpatronen, lenteschetsen, zomermotieven. En drie stukken – Worry Breaks The Spirit, Hamlet’s Songs en Herding Calls – bevatten nieuwe arrangementen van Tõnu Kaljuste, die het werk van Tormis voortzetten en herdenken.

Het album opent met The Tower Bell In My Village dat Kaljuste 45 jaar geleden in opdracht gaf. Het zet woorden van Fernando Pessoa neer die in de context van dit eerbetoon volkomen relevant lijken. “Oh dood, het is een bocht in de weg/Je bent niet te zien als je er langs bent gekomen/Maar toch gaan je stappen door…” Reminiscentiae werd opgenomen in de Methodist Church van Tallinn in oktober en november 2020.

Dit album is een verzameling van herinneringen uit de kindertijd van de componist, bij momenten melancholisch mooi. Het bevat een deel van zijn koorwerken, ook getranscribeerd voor strijkers. Dirigent Tõnu Kaljuste kijkt met nostalgische bril naar hun jarenlange samenwerking en ziet de eerste opname van Tormis’ muziek sinds zijn overlijden als een belangrijk ankerpunt.

Een album vol reflectie van een componist die u vermoedelijk nu na zijn dood pas voor het eerst ontdekt. Tijdens het beluisteren zal u graag terugblikken op zijn leven door de rijke geborgenheid die zijn muziek biedt. Een gevoel van warm thuiskommen te midden van ook eigen herinneringen die worden opgeroepen binnen de contexten van de meest rustgevende landschappen.

ECM New Series 2793 485 8891

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord