Muziekpublique: Schoonheid onder 1 zon

by Knopskaya

Hoort u die vooroordelen ook soms? Die van mensen die denken dat Klassieke Muziek en componeren Westerse producten zijn. Er zijn zoveel vooroordelen over mensen als er zijn over muziek in deze wereld en dat moet maar eens gedaan zijn. De mens bewoont zoveel continenten als er muziektradities zijn. Dat maakt ons allen één onder de noemer van muziek.

Couleur Locale
Net die boodschap heeft non-profit organisatie Muziekpublique in het achterhoofd. Vanuit hartje Brussel, midden in de Afrikaanse Matonge-wijk, zorgen zij voor de verspreiding van hun boodschap door het organiseren van concerten, verspreiden van albums en zelfs door het onderrichten in de kennis van meer dan vijftig – u leest het goed – muziekinstrumenten van overal ter wereld.

Tamala
Een mooi voorbeeld van muziek als universele taal is het album Tamala; een samenwerking tussen violist Wouter Vandenabeele en de Senegalese muzikanten Bao Sissoko – kora en Mola Sylla – stem, xalam, kalimba. Dit album toont een evenwicht in samenhang met een eenheid. Vandenabeele speelt een combinatie van melodieën die onmiddellijk herkenbaar zijn als klassiek of oriëntaals klinkend voor ons oor. Daar worden Afrikaanse ritmes, instrumenten en stemmen door geblend – of neen – het is de viool die door de Afrikaanse ritmes wordt geblend. Het feit dat men dit niet kan achterhalen, staat voor de geslaagde composities. Instrumenten, klanken en mensen komen samen tot een verhaal.

Dit album werd in 2018 bekroond door Klara en Les Octaves de la Musique

Amina – refugees for refugees
Stel je voor, je komt aan in een nieuwe wereld nadat je oude werd vernield. Al wat je nog op zak hebt, zijn je herinneringen. Muziek van thuis is die herinnering, dat stukje dat ze je nooit meer kunnen afnemen. Je komt aan in die nieuwe wereld en ontdekt je lotgenoten. Zij komen uit zoveel andere vernielde werelden en ook zij hebben hun herinneringen op zak. Muziek wordt jullie communicatiemiddel; niet enkel onderling maar ook naar de nieuwe wereld toe waarin jullie zich bevinden.

Echt en intiem
Daarin zit de sleutel van het album Amina. Mensen van overal vertellen hun verhaal via hun liederen en vragen ons om te luisteren door die ene gemeenschappelijke noemer te gebruiken – mooie klanken door mooie mensen. Dit is geen wereldreis met een rugzak via checkpoints of van resort naar resort. Neen, dit is realiteit en traditie en zo zuiver aangrijpend klinkt het ook. Vaak heel eenvoudig en dat maakt het zo intiem.

De aankoop en het beluisteren van dit album geeft niet alleen een gezicht en een verhaal aan de mensen achter de muziek. U helpt er ook het project achter Muziekpublique mee.

Meer info, agenda en albums: http://www.muziekpublique.be

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord