Ontdek Georges Onslow, ga voor diepe klank

by Knopskaya

Ondanks de componist lang in de vergetelheid belande, was en blijft de Brits-Franse Georges Onslow ( 1784-1853) een van de vaste waarden binnen de kamermuziek. Het typerende aan zijn werk, is dat de perfectie uit vrijheid ontstond. Hij was wat men noemt een gentleman-composer, componeren was geen financiële noodzaak.

Officieel amateur of niet, namen als Schumann en Berlioz beschouwden hem als een evenwaardige collega binnen de toenmalige scene. Onslow stamde uit een Brits adellijk geslacht, maar verhuisde naar Frankrijk na een aantal politieke en seksuele avonturen die bekend raakten. In Frankrijk huwde hij dan de moeder van George en nog drie jongere telgen. Georges zou echter nog vaak terugkeren naar London in het kader van zijn muzikale opleiding. In Parijs zou hij les krijgen van Anton Reicha, een man die zich vriend des huizes mocht noemen bij Joseph Haydn en Antonio Salieri.

Onslow had brede interesses, hij schreef onder andere vier opera’s. Toch zouden de grotere bezettingen en omvangrijke werken niet zijn grote liefde worden. De kamermuziek echter wel. Hij schreef meerdere stukken voor piano en hooutblazers, maar toch zullen we Onslow het vaakst tegenkomen binnen een bezetting van strijkers, voor wie hij een absoluut icoon is. Zelf begenadigd cellist, schreef hij vooral in functie van zijn eigen instrument, zoals op dit toch wel prachtig energieke album te horen is.

Het Elan Quintent geeft toepasselijk elan aan werken en componisten die in de schaduw kwamen te staan. Het mag gezegd, de jongste jaren wordt er weer meer en meer Onslow gespeeld op de kamermuziekpodia, en dat is zeker en vast te danken aan een generatie van vooral cellisten die dankbaar zijn voor de hoofdrol die hij hun instrument heeft geschonken.

Het is fijn wanneer men een componist kan (her)ontdekken via pareltjes die  de luisteraar zo onmiddellijk naar een comfortzone vervoeren. Onslow is de  man van de diepe klanken, het buikgevoel. Die muziek vanuit de buik, met cello als hoofdrolspeler, ondersteund door diepe bassen die ingenieus werden ingezet en opgelicht door de violen die als zonnestralen zijn werken voorzien van een heldere dynamiek, die muziek is zijn cachet. Het resultaat is kracht, met intermezzi van pure ontroering – of omgekeerd.

Via de wereldpremière op dit album ontdekt u hem ten volle

Draai de rollen eens om. Wedden dat het vertrouwd klinkt?

Warm aanbevolen

Georgers Onslow String Quartets volume 4  (nrs 23 en 31)- Elan Quintet Naxos 8.574187

http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord