Peenoise wandelt door uw hoofd

by Knopskaya

Foto: © Tomas Sweertvaegher

Hersenspinsels, dat is het eerste  wat binnenspringt wanneer u de nieuwe EP beluistert van de groep Peenoise. De groep die reeds een ferme entrée maakte  met hun album Forevergem , en de Soundtrack 2020 Oost-Vlaanderen won,  drijft de spanning nog net dat beetje hoger, of net niet want men blijft zweven in atmosferen die van alles oproepen.

Enigma
De hele sfeer bevindt zich in een mistig landschap waarin we allemaal soms ronddwalen, zoekend naar  wegen, oplossingen of gewoonweg rust.  Het oneindige krijgt een extra invulling, vraagstellingen en antwoorden waar  men door zoete stemmen  of zachte triggerende geluiden heen wordt geloodst. Het heeft iets ijzigs koud en warm tegelijk. Men voelt zich in een onherbergzame omgeving, waarin toch ademruimte is, waarin een mens ongestoord op zichzelf kan zijn om het juiste pad te vinden. En net dan creëren melancholische geluiden de warmte, een gevoel van begrip door een omgeving die niet oordeelt.

Tijdloos dwalen
Een soort queeste, een Winterreise van Schubert met een tikje avant-garde – het wordt ook avant-pop genoemd, terecht. Teksten met woorden die  to the point zijn, maat af en toe ook in het ijle werden gevonden en gezocht, en toch, net als Peenoise op het eerste gezicht zo absurd klinkt  als het dagdagelijks waarneembaar kan zijn, is een Milkman dat ook, zelfs al komt die al jaren niet meer aan onze deuren. Er wordt met op het eerste gezicht met simpele woorden gewerkt, maar toch zeer doordacht. Het resultaat zijn intervallen, de ontdekking van timelapses, waar men onbewust over gaat nadenken en waar men herkenbare elementen in kan terugvinden.

Wandergeselle
Peenoise kruipt in je hoofd en wandelt er rond met een stok die af en toe een regio zachtjes aanslaat en/of kriebelt, vervolgens wat in je oor fluistert met een echootje dat als oorwurm en reflectieve kapstok dient, binnen een mysterieuze context. Wat ook je achtergrond is, wat je ook meemaakte, iedereen kan Headwalking  als blanco met aanwijzingen gebruiken om een heel  eigen verhaal te ervaren.

Toch even vermelden dat Peenoise zoveel meer is dan een leuk woordspel. Cesar, Gilles en Titus zijn de namelijk zonen van actrice Marijke Pinoy , en baseerden hierop hun naam. Fijnzinnig gevonden.

Live worden de gebroeders Peenoise (Cesar, Gilles en Titus) bijgestaan door Simon Raman (Steiger, Ivy Falls, Uma Chine) en Karel Naessens.

Release: 5 februari 2021

https://vi.be/platform/peenoise

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord