Quantz – fluitgrootmeester van barok tot op heden

by Knopskaya

Johann Joachim Quantz (1697-1773) was een Duitse fluitvirtuoos, instrumentenbouwer, componist en hoboïst. Het zat in de familie. Ook zijn oom was een multi-instrumentalist wanneer het op blaasinstrumenten aankomt en was zijn eerste onderwijzer. Orgel en compositie zouden al snel volgen. Hij vestigde zich uiteindelijk in Dresden waar hij in het orkest speelde van stadmusicus Heine. Van daaruit reisde hij onder andere naar Wenen om zich bij andere grootmeesters te perfectioneren.

Uiteindelijk werd hij aangesteld aan het hof van August II van Polen als hoboïst. Hij ging zich uiteindelijk ook specialiseren in het fluitspelen en ging in de leer bij Pierre Buffardin. Het reizen ging verder en hij ging op verschillende plaatsen in Italië studeren. Daarna reisde hij door heel Europa wat hem uiteindelijk tot beroemdste fluitist van ons continent maakte.  Hij verbeterde zelfs de dwarsfluit door er een tweede klep aan toe te voegen. Iets waar andere fluitenbouwers hem toch niet in gevolgd hebben, trouwens.

Hij keerde terug naar Dresden en mocht lesgeven aan de Pruisische kroonprins, de latere koning Frederik II van Pruisen die hem dan ook zou aanstellen in Potsdam als fluitdocent. Niet enkel de koning volgde les bij hem. Hij was als docent enorm populair bij de adellijke bevolking en betere burgerij. Hij schreef toen een paar 100 werken voor fluit in galante stijl, speciaal voor de vorst. Hij zou ook een leerboek voor fluit schrijven dat tot zelfs in het Nederlands werd gedrukt en dit tot op de dag van vandaag.

Zijn werken zijn tot op de dag van vandaag bewaard, vooral diegenen die hij voor Frederick II schreef. Frank Theuns en les Buffardins namen vier concerti op. De reden waarom de werken niet werden gepubliceerd of zelden terug te vinden waren in catalogi, was omdat ze speciaal voor het hof werden geschreven in slechts drie handgeschreven kopijen. Pas in de twintigste eeuw zou hier verandering in komen. Een voordeel is wel dat alle handgeschreven aantekeningen van de componist teruggevonden konden worden en dus ook toegepast.

Een historische opname dus van een boeiende componist, die ondanks zijn werk grotendeels achter gesloten deuren bleef, toch nog enorme faam verwierf. Laten we onze fantasie op hol slaan en denken hoe groot hij nu wel niet zou geweest zijn indien zijn werk in zijn eigen tijd reeds zou volledig gepubliceerd zijn. U kunt er alvast over wegdromen bij deze sfeervolle opname. Frank Theuns is al jaren bezig met het opnemen van de muziek van deze componist. Een warme oproep om uw discotheek te vervolledigen na te hebben genoten van deze CD.

Accent – ACC24395 http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord