Ravissant romantische Rachmaninov op piano en cello

by Knopskaya

Zelfs een beetje romantisch, jawel. Waar het werk voor piano solo van de componist u ontroert in al zijn grootsheid, weet hij met zijn oeuvre voor piano en cello net het tegenovergestelde te bereiken. Het is de rust die het geheel uitstraalt, de lyrische toets naar de laatromantiek met zijn geweldige kamermuziek, die bezinnend nostalgisch inwerkt. Mooi gewoon, dit album van cellist Jordan Gregoris en pianist Stéphane De May.

Het was niet zo heel veel, wat de componist voor deze opstelling componeerde. Men kan er exact een klein album mee vullen, waarin men voelt wat de meester wilde bereiken. Daarbovenop is er op deze CD nog plaats voor enkele transcripties van werk dat mooi aansluit bij deze stukken. Het lijkt alsof hij tijdens het componeren van deze werken een moment van reflectieve zen beleefde. Het Slavische temperament in zijn pianorepertoire, maakt hier plaats voor Slavische melancholie. De instrumenten krijgen adem om mekaar aan te voelen en vooral aan te vullen, zoals in een goed huwelijk waarbinnen men terugdenkt aan alle speciale momenten – diegenen die deugd doen en diegenen die ons tranen bezorgden.

Het betreft allemaal vroege stukken, van voor 1902, vol melodieuze aspecten, waarbij de cello vocaal wordt ingezet. Traditioneel eerder, maar vooral niet minder oprecht. Een boeiende kant van de jonge componist die zeker de moeite waard is om te exploreren. De Sonate in G min opus 19 kan gezien worden als het meest mature werk, al zal uw hart vast en zeker sneller kloppen bij het beluisteren van de vocalise opus 34 nr. 14. Dit werk werd opgedragen aan zijn goede vriend, cellist Anatoli Brandoukov. Het bevat ook vroege kamermuziekelementen die toch wel Schumanniaans klinken. Weemoed maakt geregeld ruimte voor puur geluk. De instrumenten zijn ook perfect aan mekaar gewaagd, ontwikkelen elk hun eigen lijn, terwijl ze toch met mekaar dialogeren. Dit alles zorgt voor bijzonder krachtige lijnen vanuit een minimum aan noten. Iets wat we niet direct van deze componist gewoon zijn, en toch, het is zo echt, gevoelig fragiel, intens en intiem.

PAVANE ADW7600 – http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord