Respighi’s orkestwerken verzameld

by Knopskaya

Ottorino Respighi (9 juli 1879 – 18 april 1936) was een Italiaans componist, violist, leraar en musicoloog en naast Puccini een van de belangrijkste Italiaanse componisten van het begin van de 20e eeuw. Zijn composities variëren van opera’s, balletten, orkestsuites, koorliederen, kamermuziek en transcripties van Italiaanse composities uit de 16e-18e eeuw, maar zijn bekendste en meest uitgevoerde werken zijn zijn drie orkestrale toongedichten die hem internationale bekendheid bezorgden: Fonteinen van Rome (1916), Dennen van Rome (1924) en Romeinse festivals (1928). (bron: Wikipedia)

In deze mooie box van BIS Records kunt u op maar liefst zeven schijven vergezeld van è brochures vol toelichting zijn integrale orkestwerken beluisteren. Dit alles uitgevoerd door het Orchestre Philharmonique Royal de Liège en het Sao PAulo Symphony Orchestra o.l.v. John Neschling. Ook een beetje een uitvoering van bij ons dus. Het is vooral poëtische muziek, symfonische gedichten met subtiele lyriek in een heel eigen stijl. Iets wat tijdens deze uitvoeringen prachtig tot zijn recht komt. Rome, zijn “eeuwige stad” zou daarbij zijn belangrijkste inspiratiebron zijn, bvb. Pines of Rome. Licht romantisch, met hints naar de barokperiode. Muziek waarin je kan grasduinen en steeds opnieuw kleine lichtpuntjes kan ontdekken.

Respighi werd geboren in Bologna in een muzikaal en artistiek gezin. Hij werd door zijn vader op jonge leeftijd aangemoedigd om muziek te maken en volgde formele lessen in viool en piano. In 1891 schreef hij zich in aan het Liceo Musicale di Bologna, waar hij viool, altviool en compositie studeerde, was eerste violist aan het Russisch Keizerlijk Theater en studeerde korte tijd bij Nikolaj Rimski-Korsakov. In 1913 verhuisde hij naar Rome om professor compositie te worden aan het Liceo Musicale di Santa Cecilia. In deze periode trouwde hij met zijn leerlinge, zangeres Elsa Olivieri-Sangiacomo. In 1923 stopte Respighi met zijn hoogleraarschap om tijd te besteden aan tournees en componeren, maar bleef lesgeven tot 1935. Hij trad op en dirigeerde in verschillende hoedanigheden in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika van 1925 tot aan zijn dood.

Eind 1935, tijdens het componeren van zijn opera Lucrezia, werd Respighi ziek en werd hij gediagnosticeerd met bacteriële endocarditis. Hij stierf vier maanden later, 56 jaar oud. Zijn vrouw Elsa overleefde hem bijna 60 jaar en verdedigde de werken en nalatenschap van haar overleden echtgenoot tot aan haar dood in 1996. Dirigent en componist Salvatore Di Vittorio voltooide verschillende van Respighi’s onvoltooide en niet eerder gepubliceerde werken, waaronder het voltooide Vioolconcert in A majeur (1903) dat in 2010 in première ging.

BIS SACD2520 http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord