Rions noir – Stemmen uit de oude wereld

by Knopskaya

Het label Etcetera heeft een hart voor onze eigen artiesten, zo ook voor de oude generatie van de polyfonie. Het album Rions Noir (KTC 1617) van het ensemble Ratas del viejo Mundo bevat een rijke verzameling aan pre-barokke liederen en polyfone profane gezangen, begeleid op luit.

Twee volle eeuwen erfgoed

De nadruk van de geselecteerde werken ligt eerder op de hoofse liefde, wat een publiek van alle tijden aanspreekt. Het vermoedelijk vroegste werk op deze cd is afkomstig van de Henegouwse componist en trouwens ook medestichter van de Vlaamse polyfonie Gilles Binchois (1400-1460) – Triste plaisir et douloureuse joye. Later werk zoals bvb La nuit froide et sombre van Orlandus Lassus (1532-1594)  uit dezelfde Bourgondische school werd eveneens aan de cd toegevoegd. De selectie bevat in totaal 16  Franstalige werken uit de Bourgondische en Parijse polyfonieschool van voor 1600, telkens van andere componisten en een tweetal zelfs anoniem. Een aantal composities werden later bewerkt. Het boekje bij de cd bezorgt u volledige informatie over componisten en latere bewerkers-componisten. Ook alle teksten zijn raadpleegbaar. Alle opnamen vonden plaats in de Kortrijkse Begijnhofkerk, waar de akoestiek ideaal bleek.

Ratas del viejo Mundo intiem

Het ensemble Ratas del viejo Mundo ziet de uitvoering en de bewerking van de oude muziek als een soort van drug die hen van overal ter wereld samendrijft om er aan deel te nemen. Hun stijl is sensueel. Ze leggen fijne accenten binnen het vroege contrapunt, waardoor er een labyrint ontstaat waar je liefst in wil ontwaken en blijven verdwalen.

Ze houden van traditie, maar nog meer van overdracht – die liederen die anoniem zijn of uit het gewone volk kwamen. Zo brengen ze de volledige periode terug tot leven, zonder facetten al dan niet bewust te vergeten of te wissen. Vaak zijn deze liederen bijzonder puur door hun eenvoud.

Madrigalen

Er is nog meer op komst. Het toekomstige album Ossesso zal de luisteraar laten kennismaken met de meest extravagante madrigalen.

Meer weten over de leden en de bezieling van deze groep? Bezoek hun website: www.rdvm.org

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord