Terugblik op een muzikale familiegeschiedenis

by Knopskaya

Muzikale families, het is iets wat muziekliefhebbers al eeuwenlang bezighoudt. Denk maar aan de Bachs of de Rameaus uit de geschiedenis. Het fijne is om te ontdekken dat ieder lid binnen een muzikale familie zijn eigen persoonlijke expressiewijze heeft, los van de muzikale dynastie waartoe hij of zij behoort. Net daarom is het fijn om hen zich eens aan mekaar te laten wagen. Zo ontstond ook het idee achter deze opname bij Channel Classics waarop pianiste Anna Fedorova samen met haar vader Borys Fedorov speelt en altvioliste Dana Zemtsov samen met haar vader Mikhail Zemtsov. Het mooie is dat ze niet alleen gekend repertoire spelen, maar ook minder gekende stukken en eigen familiestukken, gecomponeerd door hunzelf of hun voorouders. Ook werken ze kruis-bestuivend en spelen de vaders eens samen of de dochters. Een ode aan de vriendschap, een warme opname, een gezellige CD, een schijfje om nu eens echt van te genieten richting eindejaar.

Het album zit vol persoonlijke anekdotes die het belevingsniveau naar boven haalt. Zo is er het stuk dat de vader van Zemtsov schreef toen hij zijn moeder, eveneens violiste, ontmoette.

Borys en Mikhail zijn beiden uitvoerend muzikanten, docenten en componisten. De Sonate van Roslavets bvb. toont de perfecte symboliek voor hun partnerschap. Een stuk dat visionair is en wat aansluit bij Scriabin, die zelf ook verder op dit album te beluisteren valt. Het hele album is ook zo mooi doorweven met Slavische lyriek, ondanks alles omhult is door een romantisch kantje dankzij de tussenkomst van een stukje Chopin. Er is zelfs zelfs een Latijns kantje in de vorm van een Tango (gespeeld door de vier muzikanten samen, met extra inbreng van contrabassist Nicholas Schwartz) en een Mexicaans volksliedje en er is plaats voor een Joods volkslied.

Dit is een album van vele gevoelens. Nostalgie omwille van het verleden, de familiegeschiedenis met zijn romantische kanten, maar toch ook harde kanten door de wereldoorlogen heen. De folklore waarin er werd opgegroeid. De melancholie van het samenspel. Een familiesage met alle klankpaletten van dien. En wat is er ontroerender voor een ouder dan kinderen die uit vrije wil in de voetstappen treden. Worden we daar allemaal niet een beetje ontroerd door?

CCS44523  http://www.outhere-music.com

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord