The Sixteen maken kerstliederen opnieuw boeiend, warm en hunkerend naar licht

by Knopskaya

Kerst komt er aan, een tijd vol warmte en gezelligheid. Missen we niet allemaal een beetje de sfeer van de kerstplaat die onze ouders of grootouders draaiden terwijl er hapjes of pakjes waren? De jongste jaren is Kerstmuziek een beetje opgegaan in tunes, eindeloos herhaalde popmelodietjes en hohoho. Wel, laat ons terugkeren naar de heerlijke traditie van koor-gezongen Kerstliederen. Dit album helpt u daar bij.

Oubollig zal u denken? Vergeet het, want deze plaat is traditioneel en eigentijds tegelijk. Wanneer we naar kerstverhalen luisteren uit heden of verleden, merken we op dat er zeer herkenbare lijnen in zitten, zoals zorg voor de zwakkeren, de mooie onschuldig naïeve kinderziel naast het geboorteverhaal van Christus – als heiland of geschiedkundige figuur. Aan u de keuze. Maar wat u ook gelooft, de sfeer zit er volop in. Dat alle liederen gezongen worden door het fantastische Britse vocale ensemble The Sixteen o.l.v. Harry Christophers, maakt de beleving compleet en zelfs een beetje Brits met open armen naar de wereld toe. Legt u dit album a.u.b. niet onder de kerstboom, maar vraag het alvast aan de Sint, zodat u er een advent lang van kan genieten.

Het prachtige zeventiende eeuwse  lied over de ontsprongen roos van Michael Praetorius, , is natuurlijk een sfeerzetter die niet mag ontbreken. U hoort hier een eigentijdse intieme versie van Jan Sandström. Intiem is toch wel het sleutelwoord van deze CD, die zo ver van de shoppingdeuntjes staat en pretentieloos toch het oor van de luisteraar weet te verslaven. Kerstmis wordt opnieuw als lichtfeest in de kijker, of nog liever gezegd in de oren gezet. Bezinning, rust, samenzijn. Muziek als hoger medicijn. Het genot van het ervaren van de hogere stemmen die samen  ontroerende gevoelens weten uit te brengen, zoals in het traditionele Sans day Carol. Tussen de traditionele liederen door, hoort men kerstliederen van hedendaagse Britse koorcomponisten zoals Eric Whitacres Lux Aurumque en Bob Chillcotts Advent Antiphons – hij componeerde o.a. voor The King’s Singers. Ook liederen geschreven tijdens de eerste en tweede WO, momenten waarop Kerst een tijd was voor de Engelsen om te denken aan hun jongens ver van huis. Harry Potter-fans en leken herkennen zonder twijfel Carol of the Bells van Mykola Leontovitch (1877).

Een heropgewaardeerde Kerst waar jong, oud, melomaan en leek samen van kunnen genieten rond tafel, of tijdens het lezen van een mooie historische roman.

CORO – COR16188 http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord