Under the Reefs Orchestra – op wandel door een dynamisch vulkaanlandschap

by Knopskaya

Under the Reefs Orchstra is  een vulkanisch power trio dat navigeert tussen hypnotic post rock en stormy jazz. Ze gaan altijd voor de totale ontlading en zorgen daardoor steeds voor een opbouwende atmosfeer. Gebaseerd in Brussel en geleid door gitarist Clément Nourry, heeft de groep ook een dynamische saxofonist, Marti Melia, en drummer Jakob Warmenbol, beiden lied van de punk jazz band Don Kapot. Deze drie muzikanten werkten extreem hard samen in de kinetische Brusselse scene en brengen hun unieke stemmen samen in hun uniek produkt waarin improvisatie een grote rol speelt.

Under the Reefs Orchestra maakte hun debuut in  2020 en is nu terug met Sakurajima (Capitane records), een album dat beelden en texturen oproept, met hier en daar een apocalyptisch kantje. Sakurajima grijpt terug naar vele stijlen en periodes en biedt de luisteraar een sfeer vrijheid en verschillende smaken van gewaarwording.

Clément Nourry:

Hoe we aan de term orkest komen is zeer voor de hand liggend. Het begon eigenlijk allemaal als een soloproject van mezelf. Bij een release in de Botanique vroeg men me om iets speciaals te doen. Ik nodigde toen verschillende mensen uit om samen met mij te spelen. Drie daarvan waren bijzonder dynamisch en ik had echt het gevoel dat we matchten. Zo spelen we nog altijd samen en houden we van het gevoel dat we nog altijd kunnen groeien.

Ik ben opgegroeid in een familie waar veel aandacht was voor klassieke muziek. Zelf speelde ik hoorn en mijn broer viool. Ik kan eerlijk zeggen dat Schostakovitch mijn eerste rock-ervaring was (lacht). Daarnaast luisterde ik ook veel naar rock’n roll en jazz. Ik denk dat dit gezorgd heeft voor onze stem die rechtstreeks of onrechtstreeks  bij vele genres aanleunt. Uiteindelijk  ben ik teruggegaan naar mijn eerste liefde, de Rock.

Vorig jaar luisterde ik naar Moondog en vond dat toch een herontdekking. Het was een link tussen iets traditioneels en totale groove. Energetisch ook. Ik haalde daar veel inspiratie uit.

Ons eerste album was wat rustgevender voor ons doen. Dit album is echt made to shake. Het gaat over de wereld, de lucht, het heeft een onheilspellend kantje. Ik leefde ook een beetje in woede en de energie moest eruit. Ook aan de cover zie je dat misschien een beetje. Het kind staat er, kijkt naar voor, maar je ziet niet echt wat het einde of het begin is. Ik zie mijn muziek als een uitlaatklep, niet direct met een boodschap, maar met een blik op een gemeenschappelijke wereld. Hier is dat beeld apocalyptisch zonder daarom meteen donker te zijn. Ik moest denken aan het boek Ravage, waarin de beschaving ten onder gaat. Het lezen ervan werkte bevrijdend omdat ik ermee aan de slag kon. Het resultaat is dit album, dat ook in die geest werd geschreven

 

Upcoming concert: 19/10 De casino w/ Dans Dans, Sint-Niklaas

 

 

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord