Urban Piano Quartet – The power of Brahms

by Knopskaya

Stevig, dat is de eerste krachtige indruk dat het album Piano Quartets van het Urban Piano Quartet, met muziek van Johannes Brahms en Péteris Vasks nalaat. Een frisse jonge wind waait door twee oeuvres die wondermooi aan mekaar werden gekoppeld.

In de periode van de later romantiek, werd kamermuziek wat onterecht in een hoekje gestoken, gezien er een heel nieuwe wind waaide uit de richting van Richard Wagner. Dit zorgde er toch voor dat de muziek uit deze periode vaak als zwaar werd ervaren en ook heel lang zo werd opgevoerd, wanneer men er oudere opnames bijhaalt. De jongste jaren werd Brahms terug hip bij jonge muzikanten, alsof men de componist de lucht wilde schenken die hij verdiende. En het bracht geen windeieren op, want er wordt volop genoten van zijn werk. Het Urban Piano Quartet ging zelfs nog een stapje verder, door de zwaarte om te zetten in pure kracht. Hun inspiratie? De Letse componist Péteris Vasks (geb. 1946), die de kamermuziek nog steeds als een belangrijke bron van inspiratie beschouwt en zo de vlam doorgeeft aan de komende generaties.

Dat er kracht in Brahms zit, is een vaststaand feit. De componist was niet snel tevreden over zijn werk, en hernam alles tot het hem in de puntjes zon. Dit nadat er eerste hopen materiaal naar de prullenbak mochten vertrekken. De man legde zichzelf een enorme taak op, die naast zwaar vooral zeer krachtig bleek. Toch mag er een beetje zwaarmoedigheid terug te vinden vallen, maar dan op de correcte plaatsen. Uit de correspondentie met Clara Schumann bleek, dat zij over die zwaarmoedigheid in het begin van het derde kwartet haar reserves uitte. De componist zou de volgende delen pas vele jaren later toevoegen. Op deze manier voelt men een toename in dynamiek, die op dit album heel duidelijk hoorbaar is, het is Brahms in beweging.

Het is mooi, zijn weemoedige kracht gekoppeld te zien aan het werk van een componist die zich vrij moest vechten van de artistieke beperkingen die er tijdens het sovjet-regime heersten in Letland. Daarom kan zijn muziek naar krachtig, ook wel best treurig ervaren worden. De krachtige stappen naar vrijheid, die niet steeds zonder tranen verlopen worden als een mooi verhaal – dat trouwens meermaals werd bekroond – neergezet op deze schijf.

Sterke blikken op de cover van Piano Quartets – terecht!

Etcétera KTC 1650

Winnaars Supernova 2019

Nicolas Dupont – viool
Clément Holvoet – altviool
Kacper Nowak – cello
Monika Dars – piano

http://www.outhere-music.be

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord