Zoek de zeven vrouwenstemmen – This be her verse

by Knopskaya

Vrouwelijke componisten blijken steeds meer een uitdaging te worden voor een aantal liedduo’s. Een fijne belevenis telkens omdat er zoveel verborgen pareltjes naar boven komen. Het wordt ook telkens uit een andere interessante hoek bekeken en aangepakt. Toch is er een centraal mooi gegeven, de vrouw wordt benaderd als gevoelswezen.

Toen soptraan Golda Schultz samen met pianist Jonathan Ware een aantal jaar geleden Grettchen am Spinnrade van Schubert uitvoerde, was ze vooral aangesproken door de manier waarop de mentale staat van de vrouw in het verhaal zo nauwkeurig werd beschreven. Toch miste er iets in het geheel, de stem van die vrouw zelf. Het zette het Liedduo aan het denken. Het resultaat van al dat denkwerk werd een mooi album vol verhalen van vrouwelijke componisten uit de romantiek, fin-de-siècle en zelfs heden.

Clara Schumann, Emilie Mayer, Rebecca Clarke, Nadia Boulanger en Kathleen Tagg vertellen hun verhaal via de verzen van anderen. Ken je dat gevoel, wanneer een gedicht je raakt? Wo werden deze componisten ook geraakt door de poëzie die ze uitkozen om gedragen te worden door hun composities. Het is dus een rechtstreekse vrouwenstem die zich tot de toehoorder richt.

De onderwerpen benadrukken de typische facetten van het vrouwenleven zoals liefde, angst, natuur en zelfbewustzijn. Het is als in het middelpunt staan van een cirkel waarin vrouwen van verschillende generaties hun waarheden verkondigen. Verschillend, maar toch zo gelijk. Voor het hedendaagse werk van Kathleen Tagg op poëzie van Lila Palmer is er zelfs een enorme input gebeurd van Schultz zelf, zodat het ook een beetje haar verhaal wordt.

Wanneer vrouwen zich sterk genoeg voelen om hun verhalen de wereld in de sturen, komt er meer kleur in het geheel. We leven in een tijd waarin dit kan en mag en moeten daar volop gebruik van maken.

Een gevoelig album dat warmte uitstraalt, zowel vocaal als pianistiek. Een prachtige stem trouwens met een heel eigen geluid.

Een album als statement dat ook nog fantastisch klinkt.

ALPHA799 – http://www;outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord