Zoete amoureuze klanken uit vervlogen tijden van Purcell & co

by Knopskaya

Zacht hunkerend, zo kan men het spel van Jan Devlieger en Les Goûts-Authentiques het best omschrijven, samengevat in een cd vol liefdevolle verleiding waarin fluit en stemmen de hoofdrol spelen.

De muziek van de veel te jong overleden Engelse barokcomponist Henry Purcell (1659-1695) zou omschreven kunnen worden als een muzikale creatie van de zoete minnekunst. Als geen ander wist hij de brandende vlam van de ware liefde, die verheugt en soms vreselijk pijn doet te omschrijven. U kunt ze ervaren als die avond bij kaarslicht in een verlaten ruïne, wanneer de fluit der liefde voor u zong en u vervulde met zoveel meer. Purcell liet zich beïnvloeden door componisten uit het Europese vasteland. Zonder twijfel moet Claudio Monteverdi daar een van geweest zijn, wiens gevoelswereld zonder twijfel opborrelt bij het horen van dit album.

Hoewel ook Purcell in zijn leven heel wat kerkmuziek en opera’s schreef, draait het niet om die grootste magistrale aria of het meeste lof, wel om het juiste gevoel, datgene dat zacht uit de ziel ontspringt en als een oprecht en warm gevoel uitgroeit. Dit was het wat Devlieger ook voor ogen had met deze opname. Hij combineerde muziek van Purcell met tijdgenoten en vrienden van de componist, zoals John Blow, met wie hij nauw samengewerkt heeft. Ook minder courant opgevoerde componisten die echt de moeite waard zijn te ontdekken, en vooral te beleven zijn William Croft, Giovanni  Battista Draghi en Gottfried Finger.

Het tastbare achter de muziek wordt echt. Purcell laat fluit en hoge zangstemmen de magie van one charming night bezingen, en de viool letterlijk aanraken. De diepere klanken van de viola da gamba, theorbe en klavecimbel vormen de donkere hemel waaraan heldere zachtgele sterrengloeden schijnen. Iedere letter en klank telt. De ongeschreven h die na de t van “touch” komt, werkt zinnenstrelend echt in.  Weemoedige klaagzang om wat verloren ging, zoet verlangen naar wat komt.  In Vain of the Am’rous Flute.  U kunt het trouwens allemaal via het tekstboekje volgen indien u hier nood aan heeft.

U weet alvast wat uw Valentijn zal doen slagen.

http://www.etcetera-records.com

KTC 1694 . 1CD . 8711801016948 . 23/12/2020 . ETCETERA RECORDS

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord