De stemmen van de Young Masters

Fleur Strijbos en Marjolein Appermont, Blanca Graciá

by Knopskaya

Het laatste concert van de Young Master reeks 2022 stond in het kader van de stem. Anne Cambier, bezielster van de reeks en voormalig docente van sopranen Fleur Strijbos (geb. 1997) en Marjolein Appermont (geb. 1997) kondigde met trots haar pupillen aan. Zij werden begeleid door pianste Blanca Graciá (geb. 1997). Eindelijk, want door de covid-crisis moest dit concert maar liefst twee jaar worden uitgesteld. Een concert voor de genieters, mooie wisselwerking tussen gekende en minder gekende werken.

Strijbos behaalde in 2020 haar master met grote onderscheiding aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en vervolledigde haar studies onder andere aan het Mozarteum te Salzburg bij Barbara Bonney. Ze nam deel aan het Puccini festival, waar ze meerdere masterclasses volgde. Ze werd opgeleid door het professioneel liedduo Jozef De Beenhouwer en Lucienne Van Deyck.  We zagen haar al eerder aan het werk tijdens het Antwerp Liedfest.

Marjolein Appermont komt uit een muzikaal gezin en begon reeds jong met het volgen van zanglessen. Ook zij volgde les bij De Beenhouwer en Van Deyck. Ze volgde eveneens een specifieke barok opleiding en behaalde haar master in 2020.

Blanca Graciá begon haar studies in Spanje, waarna ze naar Düsseldorf en Keulen trok. Momenteel studeert ze in Antwerpen waar ze zich specialiseert in het begeleiden van het Lied. Binnen dit kader was ze laureaat in meerdere wedstrijden.

Een mooi programma, waarin aria’s en duetten mekaar afwisselen. Startend met het bloemenduet uit Lakmé van Léon Delibes (1836-1891). Beide sopranen weten hun stem optimaal te gebruiken door een spel van veraf en dichtbij te spelen waarbij ze achteraan de scene reeds begonnen te zingen om zo ook hun stem steeds sterker het publiek te laten benaderen.

Verder enkele liederen in het thema van de liefde. Massenet en Charpentier mogen niet ontbreken.

Na alle Franse romantiek is er plaats voor Mozart en von Weber. Hier merken we onmiddellijk de veelzijdigheid die beide stemmen te bieden hebben in diverse genres. De klas van 2020 leverde duidelijk topkwaliteit af, stemmen die we mogelijk de komende jaren nog in de opera zullen mogen horen. Geen opera zonder Puccini, van wie het bloemenduet uit Madama Butterfly weerklonk, vervolgd door zijn lied Morire SC89 en twee stukjes uit La Bohème.

Om verder te borduren op de fijne Italiaanse sfeer wordt het concert beëindigd met een Aria uit de Siciliaanse vespers van Verdi en het duet Miro o Norma uit Norma van Bellini. Een virtuoos amusante noot trouwens, dat laatste. Goed voor een kleine toegift.

Wat wil men nog meer aan sfeer op een zomerse vrijdagmiddag?

Dit concert werd gerealiseerd i.s.m. Stichting Robus.

Gezien op vrijdag 12 augustus 2022, AMUZ, Antwerpen.

In september begint het gewone seizoen Middagconcerten opnieuw met op 9 september piano vierhandig door Yannick Van de Velde en Jean-Claudee Vanden Eynden.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord