Duo Mephisto: Duivelse vierhandige Slavische vertellingen

by Knopskaya

Het Coronavirus woedt. U begint het vast wel beu te worden als vaste openingszin. Goed, want het publiek dat tijdens de middagconcerten van Antwerpen vrijdagmiddag uit zijn kot kwam, had overschot van gelijk. Samen ademden we muziek, wat alleen deugd en genezing kan brengen.

Het Duo Mephisto bestaat uit pianisten Katrijn Simoens en John Gevaert. Sinds 2007 vormen ze een vast duo, privé en professioneel, en rijgen ze door hun geslaagde symbiose succes na succes aan mekaar op nationale en internationale podia en wedstrijden. Daarnaast maakten ze twee opnames voor EMI (Liszt, Wagner)en Phaedra (Röntgen, Rousseau, Tinel). Ze werkten samen met Casco Phil en studeerden beiden bij Levente Kende en Heidi Hendrickx.

Wat hen zo mooi typeert, is de kleur waarmee ze spelen en hun eigen emotie inspraak geven in het geheel zonder het oorspronkelijke karakter ervan te veranderen. Dit maakt ook dat ze tijdens dit concert drie verschillende componisten zo mooi binnen 1 signatuur konden neerzetten. Je hoort telkens uitvoerder en componist. Zo vingen ze aan met drie bewegingen uit de Slavische Dansen opus 46 van Antonin Dvorak (1842-1904), om via het toch wel dadaïstisch geïnspireerd werk – Ironieën opus 34 –  van maatschappijcriticus  Ervin Schullhoff (1894-1942) naar de lyriek van Sergei Rachmaninovs (1873-1943) Zes stukken opus 11 over te gaan. Telkens gaf hun toch wel vurig doch precieze interpretatie dat stukje extra karakter dat de stukken verbond. Dit maakt het duo uiterst interessant als uitvoerders van minder voor de hand liggende componisten, want ze beschikken over de gave om hun werk in het geheugen van het publiek te griffen – vooral de uitvoering van Schullhoff wat  dit concert betreft.

Meer middagconcert? Op vrijdag 13 maart brengt het Fenix Strijktrio werk van Beethoven, Boccherini en Weinberg.

De Middagconcerten van Antwerpen gaan door in Amuz en zijn mediapartner van Cultuurpakt. Meer info: http://www.middagconcerten.be

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord