Een springlevend Ebano kwartet in Leuven

by Knopskaya

Zondag 21 mei  ’23 was misschien wel niet de meest gunstige zondag van het concertseizoen om zich voor te stellen aan het Leuvense concertpubliek.  Maar er was toch nogal wat belangstelling van de internationale gemeenschap die de KuLeuven rijk is om te komen luisteren naar het springlevend en vrolijk spelend Klarinettenkwartet Ebano in het Holland College.
Gans de Pulcheria concertreeks die doorgaat aan het Damiaanplein in de universiteitsstad bulkt van de afwisseling in haar programmatie. Voor de meerwaardezoeker de ideale plaats om de begane concertpaden te verruimen met de sonoriteit van een klarinettenkwartet en haar niet alledaags repertorium.
Het Ebanokwartet bestaat uit 4 jongelui die elkaar vonden gedurende hun studietijd aan het conservatorium van Gent in de klas van Eddy Vanoostehuyse, die als klarinet solo van de Brussels Philharmonic kan bogen op een briljante loopbaan. Momenteel is hij ook nog verbonden aan de  Fontys hogeschool in Tilburg, en nog maar pas heeft hij opnames achter de rug samen met het vermaarde Zelinsky strijkkwartet uit Praag. Het Ebano kwartet zelf bestaat uit Jonas De Smedt, Anthea De Blaere, Sarah Markey en Freya Bovijn.

Hun optreden in de prima klinkende kapel van het Holland college begonnen ze met een bewerking van de Drie preludes van Georges Gerschwin. Later op het programma speelden ze ook nog een versie van Twee Sonates voor klavecimbel van Domenico Scarlatti. Allebei leuk en stijlvol gebracht.   Daarnaast kwamen twee originele werken voor klarinettenkwartet aan bod.
Erg uitgebreid was het driedelige ‘ Circling ’ van de Kroatische Ivan Bozicevic uit 1961. Hij studeerde in Stuttgart en laat in zijn werk soms  wat Dalmatische volksliederen insluipen. Sinds 2018 heeft hij de leiding over de compositieafdeling in Split.  Zijn ‘Circling’ is een erg afwisselende compositie niettegenstaande  het gebruik van repetitieve compositiestructuren, die hij regelmatig  en fijnzinnig weet te doorbreken.  Het concert werd virtuoos afgesloten met ‘Saratoga Trails’ van de  Zwitserse componist Richard Dubugnon. Zijn werk wordt gespeeld door de beste orkesten en de meest vooraanstaande solisten zoals het Duo Labèque of Janine Janssen. Het Ebanokwartet gaf er een gedreven en stuwende lezing van.
Daartussen brachten twee leden van het kwartet ieder een solostuk van de Leuvenaar Wilfried Westerlinck.  Jonas Desmedt speelde overtuigend zijn uitgebreid solostuk ‘ Talisman ’ dat geschreven werd na een bezoek aan de zuidelijke staten van de US, en Freya Bovijn verbaasde door haar prachtige volle basklarinetklank in ‘ Kijk, een basklarinet in mijn tuin ’ uit 1983, dat de componist schreef op vraag van Jan Guns, jarenlang eminent basklarinet docent aan het Antwerps conservatorium en solist van het toenmalige BRT- symfonieorkest
Een Pulcheria-concert dat voor vele toehoorders een ware ontdekking was .

Veerle Deknopper

 

Op 28 mei om 11.00u is er in deze reeks een optreden van Stefanie Van Backlé, viool en Simon Luce, contrabas m.o.m. werk van Isang Yun, Krzysztof Penderecki en Reinhold  Glière.
Metaforum (kuleuven.be)

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord