Het Duo Wandern reist door de winter vooruit

by Knopskaya

Eerder dit jaar recenseerde Klassiek Centraal Schuberts Winterreise, uitgevoerd door pianist Thomas Boodts en bariton Arsenis Gkionis. Boodts zat toen achter de prachtige historische pianoforte in het Antwerpse Vleeshuis. Dit weekend deden ze de Winterreise –  door Frans Schubert (1797-1828) voltooid in 1827 – over binnen een serenere intieme setting.

De nieuwsgierigheid was groot aangezien het Duo Wandern die namiddag in het Vleeshuis een prachtige uitvoering bracht van lied één tot en met twaalf, aangevuld door enkele liederen uit de verzameling Schwanegesangliederen, eveneens van Franz Schubert. Nu zouden ze de volledige cyclus van de Winterreise brengen.

Gkionis en Boodts ontmoetten mekaar in de liedklas van Jozef de Beenhouwer en Lucienne van Deyck. Sinds 2016 vormen ze samen het Duo Wandern. Dit duo was oorspronkelijk een afstudeerproject – waarop trouwens Cum Laude geslaagd.

Inmiddels wordt steeds meer en meer duidelijk dat ze zich de Winterreise totaal eigen hebben gemaakt en dit op positieve manier. Er  is geen greintje verveling of doorjagerij bij op te merken. Boodts speelde voor de gelegenheid op de prachtig gerestaureerde Pleyel van pianist Walter Vleminckx – met Steinway binnenwerk. Vanaf de eerste maten van Gute Nacht – het openingslied – merkte men dat men op tocht was. Daarbij werd aandacht besteed aan de volledige afwerking – zowel technisch, muzikaal als gevoelsmatig.

Men mag het mystieke karakter van dit werk niet onderschatten. Men reist maar liefst vierentwintig liederen lang in alle mogelijke stemmingsklanken naar de dood – de dood van de zelf veel te vroeg overleden Schubert. Soms is er nog wat verwonderlijks op te merken, dan weer iets confronterends, lieflijks of gejaagd. Soms is het geborgen en daarna weer bar en verdomd hard. Om het juiste resultaat te bekomen stonden beide muzikanten volledig samen in het avontuur, wat merkbaar was binnen hun onderlinge – onuitgesproken –  communicatie. Gkionis heeft behalve een warme diepe stem, een mooie dictie en articulatie. De liederen – gecomponeerd op de gedichten van Wilhelm Müller – zijn stuk voor stuk duidelijk verstaanbaar. Het is een Duits om van te smullen.

Zoals reeds eerder vermeld: Wanneer neemt dit duo hun versie van deze liedcyclus op, liefst eerder begeleid op piano dan pianoforte? Was het de setting die intiemer was, of hun persoonlijke en muzikale groei die uw recensent kwa voorkeur duidelijk richting laatste opvoering trekt? Wie zal het zeggen. Vermoedelijk een combinatie van beiden. To be continued…


  • WAT: Winterreise – Franz Schubert
  • WIE: Duo Wandern – Thomas Boodts & Arsenis Gkionis
  • WAAR: Schiplaken
  • WANNEER: 16 december 2017
  • Foto: m.t.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord