Laatste Middagconcert van dit seizoen in overvolle AMUZ

by Knopskaya

Francis Mourey, cellist en Barbara Baltussen sloten op grootse wijze het seizoen van de Middagconcerten van Antwerpen af.

De prachtige cello van Francis klonk vol en raakte ons allen in het hart, dankzij de mooie sonates van Brahms en Bridge. Barbara Baltussen zorgde samen met Mourey voor heerlijk samenspelen liet de piano zingen. Ze kent de kunst om harmonie, emotie en gedrevenheid in balans te brengen en ons mee te nemen in een feëriek pianospek. De miniaturen van WimHenderickx, een mooi eerbetoon aan deze aimabele en prachtige componist, zorgden voor een mooi intermezzo tussen de sonates.

De Young Masters starten terug vanaf zeven juli in Amuz met werk van Brahms, Schumann en De Boeck, Isabelle Dhallé op viool en Simon de Paepe op piano.

Een veelzijdige muzikant , zo kan je Francis Mourey op zijn minst noemen. Zowel als cellist, maar ook organist en dirigent gaat zijn enorme passie voor muziek terug tot zijn jongste levensjaren. Hij vervolgde zijn eerste muzikale voetstappen
aan het Conservatoire National de Région van Dijon in de klas van Laurent Lagarde en later aan het Conservatoire Royal de Bruxelles in de klas van Marie Hallynck, waar hij in 2008 zijn studies beëindigde met grote onderscheiding.
Nadien vervolmaakte hij zich onder de vleugels van France Springuel aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, waar hij in 2009 een Postgraduaat behaalde en dit pnieuw met grote onderscheiding.
Francis Mourey is laureaat van de Raynaud-Zurfluh wedstrijd in 2003 en behaalde de eerste prijs op het Internationaal Celloconcours Servais in 2009. Hij speelde reeds met alle grote Belgische orkesten als het Belgian National Orchestra tot meer specifieke ensembles als Boho Strings en het Spectraensemble. Zijn interesse gaat vooral uit naar kamermuziek. Hij is cellist van Trio Khaldei en Boho4 strijkkwartet. Hij realiseerde met deze ensembles ook meerdere opnames voor Canvas, Klara, Musiq3, het label Paraty en EPR Classics.
Francis is ook een toegewijd leraar, gepassioneerd om zijn kennis en kunde door te geven aan de musici van morgen. Hij is assistent cello en kamermuziek aan het Conservatoire Royal de Bruxelles. Hij bespeelt een cello van Tanguy Fraval uit 2014.

Barbara Baltussen groeide op in een muzikale familie en begon op zevenjarige leeftijd piano te spelen aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Sint-Niklaas in de klas van Johan Lybeert. Hierna vervolgde ze haar studies aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen, in de klas van Levente Kende en Heidi Henderickx, waar zij haar diploma “meester in muziek” behaalde in juni 2006. Ze studeerde tevens aan het conservatorium van Amsterdam in de
klas van Dhr. Jan Wijn. Daarnaast nam Barbara deel aan verschillendemasterclasses bij internationaal gerenommeerde musici zoals Jacob Lateiner, Elisabeth Leonskaja, Lee Kum-Sing, e.a. Barbara is laureate van verschillende wedstrijden, waaronder Jong Tenuto, Cantabile, Axion Classics, E. Durletwedstrijd,e.a
Barbara werkt als docente piano in de academie voor Muziek, Woord en Dans van Bornem, en in de Kunsthumaniora van Brussel. Daarnaast is ze een veelgevraagde begeleidster op free-lance basis, en heeft ze een actief concertleven als
kamermusicus en soliste. Ze is tevens ook aangesteld in het Koninklijk Conservatorium Brussel als begeleidster. Als soliste werkte ze ook een soloprogramma uit met werk van enkel vrouwelijke componisten en trad hiermee op in diverse concertzalen en festivals. In juni 2014 creëerde Barbara het eerste pianoconcerto voor piano en ensemble van de jonge beloftevolle componist Gillis Sacré, dat aan haar werd opgedragen. Frank Nuyts componeerde in 2018 zijn 24ste en laatste pianosonate voor haar – ‘where the trail becomes a trace’- en deze zette ze op cd in januari 2019 (verschenen bij Hardscore Records)
Programma
Sonate op 38 nr 1 in e J. Brahms
(1833 – 1897)
Allegro non troppo
Allegretto quasi menuetto
Allegro
Sonate in d minor H. 125 F. Bridge
(1879 – 1949)
Allegro ben moderato
Adagio ma non troppo- Molto allegro agitato
6 miniaturen voor piano (1988) W. Henderickx
(1962- 2022)
Young masters 2023
Vrijdag 7 juli
Isabel Dhallé , viool
Simon De Paepe, piano
J. Brahms, R. Schumann, A. De Boeck
Vrijdag 14 juli
Brecht Valkenaers, piano
M. Ravel, B.Valkenaers, S. Gubaidulina
Vrijdag 21 juli
Filippos Manoloudis, gitaar
J.Dowland, E.Granados, R.Sainz De La Maza, F.Sor

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord