Strings on fire

by Knopskaya

Velen hadden er naar uitgekeken het afgelopen half jaar; het tweede optreden van de Amerikaanse fiddler-singer-songwriter Chris Murphy in Mechelen. Hij was terug en het publiek stond opnieuw trouw op post. Niet moeilijk ook. De energie die deze artiest aan boord legt om zijn fans het maximum van zichzelf te geven is haast onnavolgbaar.

De magische formule? Wat op het eerst gezicht een eenvoudige viool lijkt. Dat de men zoveel animo uit dat ene kleine instrument kan halen is haast niet te vatten. Hij begint zijn act kalm en ingetogen en trekt ieders aandacht om vervolgens op te bouwen en Iers-Keltische ritmes uit zijn mouw te toveren. Alsof dat nog niet genoeg is, neemt hij ze ook op en bouwt een heel kluwen aan loops op die mekaar kracht bijzetten. Een vioolorkest gebracht door één enkele man die het allemaal coördineert alsof hij dit al van in de wieg deed. Relax en naturel, al maakt hij wel duidelijk dat zijn favoriete ambiancedrankje een stevige Whisky is. Maar ach wat, het hoorde bij de sfeer.

Zo weet hij ook op zijn doodse gemakje de meest hachelijke posities aan te nemen, tot zelfs een heel stukje act vanop een hoge bartafel waar hij zomaar opkroop zonder aarzelen.

Trouw aan het publiek, daar gaat Murphy heel ver in. Een verjaardags-act voor en door fan Udo, die zelf met zijn banjo deel mocht uitmaken van het orkest samen met zijn goede vriend Pieter aan de gitaar zorgde voor dat tikkeltje meer warmte en gezelligheid die avond. Murphy leeft voor de mensen die hem graag zien en horen.

Eigenlijk kinkt het wat raar, zegt de man zelf. “Er komt een violist vanavond”. Mensen denken dan onmiddellijk dat er heel gereserveerde muziek op het programma staat, dat ze moeten stilzitten en luisteren. “Maar ik verlang net het omgekeerde. Ik wil dat de mensen bewegen en zich vermaken. Ik wil volk op de dansvloer zien staan. Dat zorgt er voor dat ik die extra kick krijg om het steeds nog dat beetje op te voeren en mijn eigen limieten te ontdekken.”

Kortom, Chris Murphy is een entertainer pur sang, een explosief vat vol vioolvuurwerk dat recht vanuit L.A. onze Lage Landen weet te beroeren. Dat hij graag bij ons is, steekt hij trouwens niet onder stoelen of banken, want hij plant in het voorjaar weer een nieuwe tournee door Nederland en Vlaanderen. Be posted!

Volg hem op de sociale media – Instragram: Chrismurphyviolin

Gezien op 20 oktober 2023, De Floeren Aap, Mechelen

Ons verslag van vorig jaar:

De viool die het lont ontstak – Chris Murphy

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord