Trio Tooten en Erwin Deleux – pianokwartet in het Middagconcert

by Knopskaya

Het Middagconcert van 25 november in Amuz werd weer opgeluisterd door artiesten van hoog niveau. Het blijft ene prachtig concept om voor een vriendelijke prijs en vriendelijk en kwaliteitsvol concert bij te wonen elke vrijdag op de middag. Trio Tooten en Erwin Deleux planden een programma met drie stukken van grote componisten uit verschillende periodes: Mozart, Brahms en Mahler. Marc Tooten bleek de dag van het concert ziek. Creativiteit, schakelen én professionalisme troef op de Middagconcerten. Luc Tooten, Orsi Horvath en Erwin Deleu tracteerden de Middagconcerten op een aangepast programma. Van Bach tot Schumann en werk van Erwin Deleux zelf .. het publiek was enthousiast en kon het alternatieve programma goed smaken..

Orsolya Horváth werd geboren in Budapest en studeerde viool aan het conservatorium van haar geboortestad bij Mária Vermes en Dénes Kovács. In 1996 won zij de “Kreisler Competition” in Budapest en in 1997 werd zij laureaat van de “Hungarian Flesch Competition”. Zij vervolmaakte zich verder aan de “Liszt Music Academy” te Budapest. Als kamermusicus heeft zij diverse internationale competities gewonnen en de kans heeft gekregen om intensief samen te werken met befaamde strijkkwartetten als Amadeus, Alban Berg, Juilliard, Bartók en La Salle. In 2001 werd zij uitgenodigd in België en werd lid van de “Beethoven Academie”. Momenteel is zij solist bij het “Antwerp Synfonie Orchestra”

Luc Tooten, was gedurende jaren cello-solo van het “Brussels Philharmonic”, concerteert in de meeste Europese landen, Israël, Canada, China, Mexico, en de USA. Als solist treedt hij op onder de leiding van internationale dirigenten zoals Yoel Levy, A. Rahbari, Jan Latham-Koenig, A. Borejko, Tan Dun… Op verzoek van laatstgenoemde verzorgde hij de Belgische creatie van de celloconcerti “Crouching Tiger” en “The Map”. Tientallen cd’s van hem als lid van het Arriaga Kwartet of van het Trio Portici zijn uitgegeven door het Belgische Label PAVANE.

Pianist Erwin Deleux werd laureaat van diverse internationale wedstrijden en won concours als Cantabile, EPTA en de Stefaan de Jonghewedstrijd. In het Conservatorium van Maastricht is hij behalve corepetitor ook voorzitter van de academieraad. Aan de academie van Herzele geeft hij pianoles. Daarnaast heeft hij een erg gevarieerd beroepsleven. Getuige daarvan zijn optredens in deSingel, het Concertgebouw Amsterdam… , vaak ook uitgezonden door de belangrijkste radio- en tv stations in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Je kon hem aan het werk horen tijdens het Festival van Vlaanderen, het Chopinfestival, de Karel Music Expo in Italië, het JVLMA in Letland… Zijn vertolkingen van concerto’s van Tjsaikovski, Rachmaninov en Ravel oogstten veel lof.

De cd- opnames die hij met het Emanon- ensemble realiseerde bleven niet onopgemerkt in de vakpers. Hij creëerde onder meer het pianoconcerto van Frank Nuyts en nam dit op met het Vlaams Sinfonietta o.l.v. Raf De Keninck. De laatste jaren is Erwin Deleux zich meer op compositie gaan toeleggen. Zijn muziek werd gepresenteerd in het ‘Conservatorio Superior de Musica de Madrid’ en tijdens het MasP Festival in Como, Italië. Ook TV zender Stingray Classica besteedde ruim aandacht aan deze composities. In 2020 won hij het internationale Fidelio concours met “Diamond Dust”. Zijn Silent Songs verschenen op cd en vinden veel weerklank op Spotify.

Volgende middagconcerten
2 december:
Anthony Devriendt en Maiko Inoue
hoorn, piano
L.v. Beethoven, R. Wagner,R. Schumann, C. Saint-Saëns
9 december:
geen middagconcert
16 december
Mosa Pianotrio, pianotrio
A. Dvorák, J. Haydn
23 en 30 december
geen middagconcert
13 januari:
Veronique De Raedemaecker en Mathilde Wauters
viool, harp
B. Bartók, M. Ravel, M. de Falla, H. Réni

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord