Uniek barokconcert te Zaventem. Wees er nog bij!

by Knopskaya

Wat is er mooier dan samen mooie dingen ondernemen? Het European Friends Baroque Orchestra (EFBO) is een groep amateurmusici van hoog niveau, die barokmuziek spelen op de typische manier van deze tijd. Dat wil zeggen dat ze darmsnaren en barokstrijkstokken gebruiken en in barokstemming spelen. Historische correctheid is van groot belang. Het voegt zoveel toe aan de beleving van het geheel. Het is als echte geschiedenis die je oor vult, het gevoel alsof men er zelf toen bij was.

De muzikanten wisselen per project en komen één of twee keer per jaar samen voor een of meerdere concerten. Ze vertegenwoordigen maar liefst 8 verschillende nationaliteiten en wonen in verschillende Europese landen (België, Nederland, Duitsland, Frankrijk).

Het repertoire spitst zich toe op muziek uit de eerste helft van de 18e eeuw (Bach, Telemann, Händel, Rameau, Zelenka etc.). Armin Rothermel wordt regelmatig uitgenodigd als dirigent. Kortom, alle barokcomponisten die het hart van het publiek sneller doen slaan, samen met boeiende ontdekkingen.

U wil hen ook graag live meemaken? Wel, goed nieuws! dat kan namelijk heel binnenkort.

Concert met Ann Cnop

Op 8 oktober 2023 geeft het EFBO een concert in de Sint-Martinuskerk in Zaventem met als soliste Ann Cnop, een internationaal toonaangevende barokvioliste en oud-leerling van de Gemeentelijke Muziekacademie Zaventem. Lokale trots met een gouden randje. Ann is de afgelopen jaren een veel gevraagde soliste en kamermusicus op internationale podia van Mexico tot Japan. Met La Petite Bande speelde ze onder meer Bach’s vioolconcerti en Mozart’s Symphonie Concertante. Met Il Fondamento soleerde ze in het vioolconcerto van Mendelssohn. Ann is concertmeester van het Duitse orkest Concerto Foscari (Hannover) en is vaak aan het werk te zien in duo met Thomas Boodts (piano) en met haar strijkkwartet Quatuor a4. De jongste jaren is ze bijzonder actief als artistiek leider het barokensemble Le Pavillon de Musique. Zij zijn gespecialiseerd in het laten heropleven van verloren gewaande achttiende eeuwse parels van eigen bodem. Zo namen ze in wereldpremière de vioolconcerti van Henri-Jacques De Croes op, waarmee ze trouwens ook rondtoeren. Alvast iets om op uw klassieke bucket-list te zetten.

 

Ann Cnop:

Een van de fijnste aspecten van mijn job is met dergelijke hartverwarmende initiatieven te mogen samenwerken. Ik kijk dan ook zelf enorm uit naar dit concert waarbij de luisteraar getrakteerd wordt op een aantal ontdekkingen.

De achtergrond van het gespeelde repertoire is dan ook bijzonder boeiend. Zo wordt er een concerto van Pergolesi gespeeld waarvan men zelfs niet zeker is dat het van zijn hand kwam ondanks de buitengewone muzikale kwaliteit ervan.

Het concert start met een heerlijke ouverture van Telemann en na de pauze krijgt u stukken te horen uiit Rameau’s “Les Indes Galantes”. Ik hoop u dan ook talrijk te mogen verwelkomen.

 

Na het concert is er mogelijkheid om CD’s te kopen en te laten signeren.

 

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord