Visies op de zee, de kracht van water en klank – Middagconcerten Antwerpen

by Knopskaya

Op het Middagconcert in Amuz van 16 september mocht het publiek genieten van het  Boho4 Strijkkwartet onder de artistieke leiding van David Ramael. Ze brachten het programma Visions of the sea. Het programma wil bewustwording creëren. De zee die ons het leven geeft, water, schoonheid, kracht. Maar de zee geeft ons ook een verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor dat leven en al wat er zich rondom bevindt.

We voelen elk op onze eigen manier een aantrekkingskracht naar het water, we vullen het begrip zee elk op een eigen manier in. Het programma wil laten nadenken wat de zee voor ons elk afzonderlijk betekent, het wil het publiek meenemen op de golven. Het idee is om het programma te gaan realiseren met het volledige Boho Strings Ensemble in orkestversie, met medewerking van componist Wim Henderickx voor het percussiegedeelte.

Boho4 bestaat uit violist Pieter jansen, tweede viool Jessica Tortorice, altviolist Maxime Desert en cellist Francis Mourey.

Als centraal stuk werd tijdens dit concert gekozen voor het Strijkkwartet nummer 1 van de Japanse componist Joe Hisaishi (geb. 1950). De vier bewegingen werden tussen de andere stukken door gebracht. Er werd niet specifiek een keuze gemaakt tussen stukken die expliciet over de zee gaan, maar eerder een gevoelsmatige keuze die gemoedspaletten oproepen die de veelzijdigheid van het grote water weergeven. Melancholie, kracht, beweging, stuwing, het mystieke van de onderwaterwereld.

Zo brengt het Strijkkwartet in fa groot van Maurice Ravel (1875-1937) een heel geborgen gevoel, idyllisch als het ware, zacht en romantisch na de energieke Encounter, de eerste beweging uit het Strijkkwartet van Hisaishi. Vervolgens het drama en de melancholie achter het Strijkkwartet nr. 14 in re klein Der Tod und das Mädchen van Franz Schubert (1797-1828). Het reflectieve In Deep Silence van Wim Henderickx (geb. 1962) brengt ons naar de mysterieuze donkere diepten en zorgt voor een mooie overgang naar het ingetogen Metamorphosis, de derde beweging van het Strijkkwartet van Hisaishi. Met het strijkkwartet in sol klein van Claude Debussy (1862-1918) worden berustende gevoelens ingevoegd in het geheel. Uiteindelijk zorgtde Epiloog van Vaughn Williams (1872-1958) voor een intiem einde…

 

Een programma vol kleurschakeringen op het golvende water, vol beelden opgeroepen door klanken.

 

Het volgende middagconcert vindt plaats op 23 september met celliste Marie Hallynck en harpiste Sophie Hallynck. Zij brengen Debussy, Elgar, Casals e.a.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord