Patagonië Zingt

by Klaas Chielens

Het Einde van de Wereld was een wezenlijk onderdeel van mijn radio-beleving terwijl ik langzaam volwassen werd. Op zondagavond zat ik – in mijn bed – gekluisterd aan de radio. Dree Peremans sr., toen nog gewoon Dree Peremans wellicht, reisde de wereld rond op de radiogolven. Het leek niet op een studio-uitzending maar een sprookjesomgeving met vogeltjes en golven op de achtergrond; er was nog tijd voor traagheid, tijd voor verhalen uit de hele wereld; het was rusten, de laatste uren van de week uitblazen, wegdromen. Verhalen met de bromstem van Dirk van Esbroeck, uit Paramaribo met een dame wiens naam me ontgaat, en ook uit Kaapstad, met Ralph Rabie; Johannes Kerkorrel maar dan in burger. Ik kocht z’n eerste cd nog in via postorder maar Hillbrow maakte alles goed; zij die het kennen, die snappen het wellicht direct.

Een ander vaste rubriek in “Het Einde van de Wereld” was de “Fundaciòn Patagonista“. Deze onwaarschijnlijke vereniging tartte alle verbeelding. Vuurland, Patagonia, het waren onbekende plekken, onherbergzaam en er was altijd gure wind, maar elk verhaal liet me mee dromen over deze wonderlijke plek. Het was een magisch moment dat mijn weekend afsloot.

Op deze regenachtige zaterdag belandde ik, dwalend door Mechelen na te genieten van Orval, in goed gezelschap, op een overdekt terras op deze druilerige dag, in “De Zondvloed“, zondermeer de betere boekhandel van Mechelen; de naam alleen al spreekt tot de verbeelding. Mocht ie in Amsterdam liggen, dan was het zonder meer de boekhandel waar Kris de Bruyne over zingt, en waar je boeken kan kopen “die je hier zeer zelden vindt”. Snuisteren en ongewone ontdekkingen, dat is De Zondvloed bij overvloed.

Op zoek naar een excuus om mijn laatste consumptiecheques uit te geven liep ik er vandaag binnen. Tweedehands en nieuwe rekken afsnuisterend viel m’n oog uiteindelijk op een verzameling van verhalen van Arsène Lupin – plots weer populair door Netflix (een aanrader trouwens) – de tweede bundel puzzels van Karels Crypto en… “Patagonië Zingt“. En hier is het uiteraard waar dit artikel om te doen is. In een vleug van nostalgie kwam de Fundación Patagonista weer bovendrijven, was Het Einde van de Wereld even dichtbij, in de meest positieve zin van het woord.

Het boek is een verzameling van liederen – en dus verhalen – over Patagonië, Antarctica en -jawel – mest. Deze zijn ongetwijfeld – al is dat natuurlijk niet gespecificeerd – geïnspireerd op de even mysterieuze Encyclopedia Patagonica waar in Het Einde van de Wereld vaak geciteerd en uit voorgelezen werd. Naast de liederen, of liever, bij de liederen, zorgt Albert Daniels voor de beelden. Op die manier is dit boek eerder een geïllustreerd liederboek, een geschiedenis- en droomboek op muziek, en – voor mij althans – een onversneden vleug nostalgie. Voor de teksten staat Dree Peremans sr. paraat. De muziek komt -vrijwel voor elk lied- van de hand van Guido van Hellemont, ooit onderdeel van Lamp & Lazarus.

Voor iedereen die ooit mee droomde met de verhalen over Vuurland, gekluisterd zat aan de radio en mee droomde met die stemmen die vol passie spraken over het verre Zuid-Amerikaanse land van fantasie, is dit een “must have” in de boekenkast. Een uitgave uit 2014 maar met enig geluk kan u het ook bij u in de boekhandel nog op de kop tikken. Vaar mee, reis mee, leef in gedachten; ook voor u kan Patagonië het oneindige verlangen uitdrukken om te ontdekken.

“Patagonië Zingt” werd samengesteld door Dree Peremans sr. en Guido van Hellemont en werd geïllustreerd door Albert Daniels. Het werd uitgegeven bij EPO en is met wat geluk nog te verkrijgen bij een boekhandel bij u in de buurt. ISBN 978-94-62670-08-2 . En indien u het daar niet kan vinden, is het online nog steeds verkrijgbaar.

Met een vleugje nostalgie kan je ook terecht op:
https://www.mixcloud.com/EVDW/ – waar enkele nieuwe afleveringen werden gemaakt, helemaal in de sfeer van toen, met en door veel van dezelfde mensen.

of bij de Fundaction Patagonista, die er een eigen website op nahoudt.

Wil u gewoon meegenieten van de liederen, dan kan u terecht op YouTube:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL7P_Zjy7fCpCVIk07a2himJHBQePXBumF

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord