De magische lantaarn van Théo Ould

by Knopskaya

Baf, het licht gaat aan!

Théo Ould, een jonge dynamische muzikant uit het Franse Marseille, begon accordeon te studeren in zijn geboortestad, voordat hij op 16-jarige leeftijd lid werd van de CNSM in Parijs. Hij won verschillende prijzen en onderscheidde zich als solist en kamermusicus, altijd op zoek naar nieuw repertoire voor zijn instrument, met name door samen te werken met hedendaagse componisten zoals Martin Matalon, Régis Campo, Thomas Gubitsh, Luis Naon, of door samen met andere instrumentalisten vaak nieuwe formaties te vormen. De jonge muzikant werd genomineerd voor de Victoires de la musique classique.

Wijzelf zagen hem reeds in Menton op het podium, waar hij ons zo wist te bekoren dat we wel bijzonder nieuwsgierig waren naar zijn eerste solo album bij Alpha Classics, waarop hij de oude muziek via zijn accordeon een nieuwe en frisse adem inblaast. Rameau, Bach, Tchaikovsky, Schostakovitch, Mozart, … niets is hem een uitdaging teveel.

Accordeon crush met Théo Ould – 2 augustus – festival van Menton

Waar hij met dit album vooral in slaagt is een intieme setting te creëren voor de muziek, zodat ook het originele werk alle serene eer wordt aangedaan. Vervolgens bekijkt hij de mogelijkheden van zijn instrument en bestudeert iedere klank zorgvuldig om zo tot een resultaat te komen dat goed klinkt, maar dat vooral tot de mens spreekt. Het lijkt wel alsof de accordeon al tijdens de barok bestond.  Voor wie de stukken nog niet kende, zal een nieuwe accordeonwereld opengaan, men wordt gelokt en aangesproken. Voor wie de stukken wel vooraf kende, weet hij nieuwe dimensies toe te voegen aan het origineel. Alsof men de stukken opnieuw mag ontdekken en er verrassingen in kan horen. Hij speelt daarbij zorgvuldig met intensiteiten, met tempo’s en ritmes. Af en toe komt hij zo vinnig uit de hoek dat het haast allemaal een mooi verweven kantwerkje vol fijne ornamentjes wordt. Men wil hierop meebewegen en het ten volle beleven. Prachtige dynamiek.

Het maakt benieuwd naar wat deze muzikant nog meer in zijn mars heeft, welke stukken hij nog meer zou willen exploreren. Kortom, dit album voedt en geeft nieuwe hongertjes. Vervullend.

 

ALPHA 995 http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord