De zingende piano van Franz Liszt

by Knopskaya

Franz Liszt is de pianist-componist uit de late romantiek die velen de liefde voor het klavier schonk doordat hij vele composities van zijn grote voorbeelden zoals Franz Schubert en Robert Schumann transcribeerde naar een versie die volledig uitvoerbaar was op piano. Hij maakte daardoor niet alleen zijn eigen oeuvre, maar ook datgene waarvan hij vond dat het verder moest blijven leven toegankelijk voor zoveel meer liefhebbers.

Op dit album draait het echter helemaal om de liederen die hij zelf schreef en voor piano transcribeerde.  De menselijke stem is zowat het natuurlijkste instrument dat bestaat. Het was tijdens de achttiende eeuw dan ook dé uitdaging om het klavier zo natuurlijk mogelijk te laten klinken. Pianisten ontpopten zich tot superhelden in vlotte virtuositeit. Tijdens de negentiende eeuw was het repertoire voor piano solo nog niet zo uitgebreid als de dag van vandaag, wat er toe bijdroeg dat Liszt de meest memorabele pianist werd van die tijd.

Anders dan vele componisten was Franz Liszt een natuurtalent dat nooit enige druk ondervond van zijn omgeving om reeds van jongs af extreem te presteren. Dit zorgde er voor dat zijn gave zeer natuurlijk kon rijpen en waardoor al de rest uit zijn pen en vingers vloeide.  Zo  componeerde hij gedurende de periode van vijftig jaar, tachtig liederen die over twee boeken verdeeld werden.

De uitvoering van deze werken is complex, gezien de pianist ook voor een stukje zanger dient te worden. Alles bevindt zich in het touché en de nuance, in evenwicht en in contrast. De poëzie uit de oorspronkelijke teksten van schrijvers zoals Goethe dient voelbaar te blijven, maar dan in noten. Het is meer dan de uitvoering van de partituur.

Een mooie ontdekking bij NAXOS, dit recente album, uitgevoerd door pianist Alexandre Dossin, die vice president is van de Amercan Liszt Society. Met veel liefde voor de componist en zijn oeuvre gebracht. Warm  aanbevolen voor de stille genieter.

NAXOS8.574106  http://www.outhere-music.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord