Uit liefde voor het Lied

by Knopskaya

Na vele veelgeprezen releases op BIS, meest recent verscheen ‘Sounds and Sweet Airs – A Shakespeare Songbook’ (BIS-2653), is het nieuwe album van de Engelse sopraan Carolyn Sampson’s met pianist Joseph Middleton opnieuw een schot in de roos. Het is zoals ze het zelf noemt een getuigenis van haar liefde voor het Lied. De twee zijn trouwens al jarenlang een vast Lied duo.

Sounds and Sweet Airs – enorm veel lied

Dit programma vermengt op kunstzinnige wijze bekende en minder bekende liederen uit verschillende periodes van Duitse en Oostenrijkse meesters als Schubert, Mendelssohn, Brahms, Richard Strauss en Hugo Wolf met Franse liederen van Gounod, Poulenc en Franck, maar ook werken van Angelsaksische componisten als Hubert Parry, Samuel Barber en Ivor Gurney.

Vrouwelijke componisten worden niet vergeten, met zelden uitgevoerde liederen van Rita Strohl gebaseerd op licht gewaagde gedichten van Pierre Louÿs, muziek van Cheryl Frances-Hoad, Kaija Saariaho – die overleed rond het tijdstip van de opname van dit album – en Deborah Pritchard, wier hier gepresenteerde lied speciaal voor Sampson werd gecomponeerd.

En terwijl Leonard Bernsteins komisch brutale nummer ‘I hate music’ een oproep lijkt te zijn om de muziek zichzelf niet al te serieus te laten nemen, roept Errollyn Wallen’s ‘Peace on Earth’, waarmee het album wordt afgesloten, rust op en moedigt ons aan om vrede te vinden, een boodschap die vandaag relevanter lijkt dan ooit.

Een album dat een ode wi zijn aan alles wat mooi is, wat de mens doet lachen en opleven. Zoals de cover het laat uitschijnen, iets waar iedere Lied-fan gelukkig van wordt. Een warme verwelkomende stem en een optimistisch pianospel. Het geheel neemt je mee in een aangename sfeer waardoor de minder gekende of courante liederen binnen eenzelfde ervaring binnensijpelen, zowel bij de luisteraar van dit album in het collectieve geheugen.

BIS SACD2673        http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord