Amazing Haydn is er weer. Bestel hier uw tickets.

by Knopskaya

Met het festival Amazing Haydn bewijst ook Vlaanderen Joseph Haydn alle eer die hem toekomt. Begonnen als straatmuzikant was Haydn bijna zijn hele leven in dienst van de beroemde Oostenrijk-Hongaarse magnatenfamilie Esterházy, waarvoor hij wonderbare, veelal vrolijke en luchtige muziek componeerde.

Amazing Haydn ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een uniek muziekfestival met universeel karakter en Europese uitstraling en is daarbij een trefpunt van internationale uitwisseling en verstandhouding.

Amazing Haydn schenkt ook aandacht aan andere “groten” zoals Mozart, Beethoven, Schubert en Brahms, maar ook aan tijdgenoten als Antonio Rosetti, Haydns jongere broer Michael en  lievelingsleerling Ignaz Peyel, die allen tijdens hun leven beroemd en populair waren, maar vandaag zo goed als vergeten zijn.

Met interationaal gevierde ensembles en solisten in feestelijke historische Mechelse locaties brengt “Amazing Haydn” het Wenen en Praag van de 18e en vroege 19e eeuw weer helemaal tot leven.

Alle info en hoe tickets bestellen : www.amazinghaydn.be.

 

Zondag 25 september 2022 – 15 uur

Sint-Katelijnekerk, Sint Katelijnestraat – Mechelen

Ensemble van Beethoven Bonn

Het Ensemble van Beethoven is een gemengd ensemble van strijkers en blazers dat samengesteld is uit musici die gefascineerd zijn door het uitvoeren van kamermuziek en die allen uit het befaamde grote Beethoven Orchester Bonn komen.

Het Ensemble van Beethoven, dat zonder dirigent musiceert, is eigenlijk een “orkest in miniatuur”. Teruggebracht tot de kern van elk muziekinstrument afzonderlijk ontstaat aldus een geheel nieuwe transparantie van de partituur, die toelaat om met een kleinere bezetting grote symfonieën met eigen klankkleur en charme uit te voeren.

Als concertlocatie voor dit bijzondere concert werd gekozen voor de stemmige Mechelse Sint-Katelijnekerk, met een knipoogje naar Ludwig van Beethovens Mechelse grootvader Louis, die in deze kerk gedoopt werd en later ook in de buurt woonde.

Programma met werken van Haydn, Ries en Beethoven.

 

Zondag 2 oktober 2022 – 15 uur

Sint-Pieter-en-Paulkerk, Veemarkt – Mechelen

Lissy Quartett Wien

Na hun onvergetelijk concert tijdens Amazing Haydn 2019 wordt het een blij weerzien met de vier schitterende musici van het Lissy Quartett Wien.

In 2008 richtte Raimund Lissy, concertmeester van de Wiener Philharmoniker, samen met collega Robert Bauerstatter, aanvoerder van de altviolen van de Wiener Philharmoniker, Maria Grün, celliste bij de Wiener Symphoniker en de Weense Staatsoper en de Bulgaars-Weense pianiste Srebra Gelleva, het Lissy Quartett op, dit uit fascinatie voor de vergeten Weense componist Joseph Mayseder.

Weense charme, vrolijkheid en virtuositeit kenmerken het werk van deze componist en vioolvirtuoos, een tijdgenoot van Beethoven en Schubert, die als 14-jarig jongetje nog musiceerde in het Esterházy-orkest dat geleid werd door Joseph Haydn.

De subtiele uitvoeringen van het Lissy Quartett staan garant voor een majestatisch en tot de verbeelding sprekend programma met, naast Joseph Mayseder, topwerk van genieën als Joseph Haydn, W.A. Mozart en Johannes Brahms.

 

Zondag 9 oktober 2022 – 15 uur

Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaal, Bruul – Mechelen

Damenquartett des Haydn Konservatoriums Eisenstadt

Na het denderende succes van vorig jaar met de Haydn-Akademie Eisenstadt in de Mechelse Begijnhofkerk wordt de samenwerking met het internationaal gerenommeerde Haydn Konservatorium verdergezet. Het staat garant voor het doorstromen van getalenteerde studenten, waardoor ook de reeds meer dan 30 jaar nauwe band met Haydns voormalige Heimat, op hoger niveau, verzekerd blijft.

Ditmaal gaat bijzondere aandacht naar de klarinet. Zes getalenteerde jonge dames zullen tijdens dit concert in de sfeervolle en ietwat intieme Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaal, naast een maar zelden gespeeld strijkkwartet van Joseph Haydn -niet voor niets is hij de vader van deze muziekvorm- twee absolute meesterwerken uit de klarinetliteratuur ten gehore brengen. Haydn is met W.A. Mozart en met Carl Maria von Weber in heel goed gezelschap.

Zondag 16 oktober 2022

Kerk van Sint-Jan-Baptist en Evangelist – Sint-Janskerkhof – Mechelen

Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim

Johannes Moesus, dirigent – Christop Ess, hoorn – Stephan Schottstädt, hoorn

Met het Südwestdeutsches Kammerorchester o.l.v. Johannes Moesus verwelkomen wij één van Europa’s meest vooraanstaande kamerorkesten. De ellenlange plejade van solisten met wereldfaam die door het orkest reeds werden begeleid is ronduit indrukwekkend.

Ook ditmaal zal de geest van Joseph Haydn door het weer zeer gevarieerde en lichtvoetige programma zweven. Verheug u met ons op een maar zelden uitgevoerde, maar erg leuke symfonie van Haydn, een heerlijke symfonie van de Boheemse componist Antonio Rosetti, een heel merkwaardig werk van Luigi Boccherini, ook wel eens de Italiaanse Haydn genoemd, en een al even bijzonder dubbel-hoornconcert van de Duitse uitgever/componist Franz Anton Hoffmeister. Daarvoor konden wij twee Duitse absolute tophoornisten strikken, nl. de solo-hoornist bij de Bamberger Symfoniker Christop Ess en de ook al van Berlijn tot Bayreuth gerenommeerde Stephan Schottstädt.

Hemels decor voor dit spetterende slotconcert, vol van openbaringen, is de Mechelse Sint-Janskerk.

 

Info en reservatie op www.amazinghaydn.be

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord