Armeense zielen met Belgisch gevoel – Middagconcerten van Antwerpen

by Knopskaya

Of omgekeerd, u mag kiezen…

Violist Hrayr Karapetyan en zijn – ook in het echte leven – partner, pianiste Hasmik Manukian zijn geen onbekenden binnen het hele middagconcertgebeuren. Beiden van Armeense oorsprong, weten ze als geen ander de nuances aan te voelen binnen composities. Iets wat mooi in de verf werd gezet tijdens hun concert binnen deze reeks, dat uitgaat van een bijzonder concept. Armeense componisten werden “gekoppeld” aan Belgische componisten, zowel uit heden als verleden.

Een mooi recital, de concertvorm die destijds door Franz Liszt het leven werd geroepen. Daarvoor werden verschillende artiesten en instrumenten los van mekaar in een avondprogramma opgevoerd, waardoor men niet echt de kans kreeg om te tonen waar men toe in staat is, thema- gebonden. Alle kansen werden op dit recital benut, een mooi muzikaal huwelijk tussen thuisland en geboortegrond.

Diepten met fragiliteit
Armenië is een land met een heel heftige geschiedenis, een volk dat weet wat melancholie is, en dat geluk in kleine dingen zit. En zo zit ook klank in kleine dingen. Er werd gekozen voor composities die sterk in genre wisselen, maar eigenlijk toch onder een enkele noemer terug te vinden zijn, de noemer die garant staat voor de eigen speelstijl van het duo. De lieflijkheid van een kinderdroom van Eugène Ysaÿe, de opbouwende cirkels van Devreese, het aandoenlijke vraaggesprek rond leven na de dood in Hug in the Sky van Luk Callens, de tuimelingen en energie van de Salti (non) Mortali van hafabra-componist J. Van der Roost, de emotionele vocalise van Jazzpianist Marc Matthys en de vinnig energieke kerstburlesk van Wilfried Westerlinck. Alle met de juiste dosering en accenten op de juiste plaats, zowel in sterke als ingetogen richting. Het heeft iets nostalgisch en diep. Het bewijs trouwens dat ook nieuwe muziek die speelt met tonaliteit en disharmonie oprechte gevoelens kan oproepen.

Zo ook stak het tweede deel met Armeense componisten in mekaar. De op volksmuziek geïnspireerde tonen van Komitas-Aslamayan met zijn Krunk (kraanvogel) en Kaqavik van Komitas-Gabrielyan, de poëzie van Kachaturian, de filmische haast avant gardistische tonen vol expressieve van filmcomponist Tigran Mansurian, de pittoreske Armeense greetings from Brussels van Vache Sharafyan en het speels humoristische Humoresque van Suren Zakarian, met daarin de sabeldans van Aram Kachaturian verwerkt.

Alle gespeelde composities van dit concert, zijn nog te bekomen via de artiesten zelf – via sociale media bvb – op een digitaal kaartje voor 20 euro.

Middagconcert gemist? Geen paniek, volgende week heeft u opnieuw een kans.

Trio Fenix brengt werken voor viool, altviool en cello van Paul Hindemith en Ludwig van Beethoven.

Meer info: http://www.middagconcerten.be

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord