Beheersing en expressie: Young Masters

by Knopskaya

“Hoeveel smaken en kleuren kan een mens op een uurtje ontdekken?”
Dit was de hamvraag tijdens het jongste Young Masters middagconcert van vrijdag 26 juli in Amuz.

Sopraan Isabelle Storms, klarinettist Santiago Lurueña Blazquez en pianist Joran Van der Veken zorgden voor een programma van een uur lang vol ontdekking van klanken en componisten. Toch werd er niet van de hak op de tak gesprongen of haastig gewerkt. De muziek kon inwerken, de beleving was optimaal.

Isabelle Storms studeerde af in de klas van Anne Cambier, oprichtster van de Young Masters reeks. Ze trad meermaals op als solist en is lid van de MM-Academy, een stageprogramma voor beloftevolle studenten aan de Brusselse Munt. Pianist Joren Van der Veken was student van Nicolas Callot vooraleer hij naar het Antwerpse Conservatorium trok. Hij kreeg les van Polina Leschenko en Sergei Edelmann. Santiago Lurueña Blazquez studeerde klarinet in Salamanca, waar hij eveneens musicologie studeerde. Momenteel vervolledigt hij zijn studies aan het Conservatorium van Antwerpen.

Het programma van dit concert werd vrij traditioneel aangevangen, met de aria Solitudini amichi… Zeffiretti lusinghieri uit Idomeneo van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). De Première Rhapsodie L 116 van Claude Debussy (1862-1918) voor klarinet en piano legde even het accent op de zangstem van de klarinet, waarna de stem van Isabelle Storms het weer mocht overnemen tijdens het dromerige Morgen opus 27 nr4 van Richard Strauss.

Wat vooral opviel, was de stembeheersing van Storms. Geen grote explosies, geen furie, maar zeer betekenisvol en to the point. Dat liet ze vooral horen tijdens To be sung upon the water, een liedcyclus voor sopraan, klarinet en piano van de hedendaagse -recent overleden- componist Dominick Argento (1927-2019). Ondanks het werk zeer hedendaags klinkt, overvalt het niet in klank ondanks de sterke expressie. Het werk heeft een groot poëtisch karakter -met knipoog naar Franz Schubert- en werd vocaal perfect ingevuld. Ook de afwisseling tussen klarinet en basklarinet zorgt voor een mooie variatie in het gevoelspallet. Het is duidelijk dat dit het werk is waarin Storms en Blazquez hun uitdaging vinden en waarin het trio het interessantste klinkt.

Misschien is het Engelstalige repertoire voor Storms wel het meest interessante, aangezien ze de lijn eigenlijk heel mooi doortrok naar Monica’s Waltz uit The Medium van Gian Carlo Menotti (1911-2007).

Het volgende concert in de Young  Masters Series gaat door op vrijdagmiddag, 2 augustus. Pianist Geoffroy Chapelle brengt er werk van Brahms, Haydn en Chopin.

De Young Masters Reeks is mediapartner van Cultuurpakt. http://www.middagconcerten.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord