Brecht Valckenaers – Jong aanstormend talent op Fazioli Fest Gent 2021

by Knopskaya

Foto: ©FazioliFest

Wat zijn de maatstaven voor het creëren van een ideaal pianogeluid? Pianocentrum Quatre Mains houdt er zich in Gent, en sinds kort ook in Mechelen, 24/7 mee bezig. De Faziolipiano bestaat dit jaar 40 jaar en wordt door het centrum, dat trouwens dit jaar zelf 25 jaar bestaat, terecht geprezen. Dit omwille van zijn volle en lyrische klanken. Quatre Mains verdedigt alle muziekgenres, maar zweert bij de kracht van  een akoestisch instrument in een dito setting. De Gentse Sint-Baafsdabdij was drie dagen lang het kader van een intiem doch dynamisch festival, met (inter)nationale sterren en grote namen als Angela Hewitt, Salih Can Gevrek & Alexandre Chenorkian, Anthony Romaniuk & Benjamin Glorieux, Marino Formenti en  Eliane  Rodrigues. Daarnaast waren er ook lezingen rond muziek en duurzaamheid, in samenwerking met o.a. pianiste Marie en top-pianotechnieker Ortwin Moreau.

Wij besloten een namiddag het betoverende middeleeuwse kader van de abdij te bezoeken en ons te laten betoveren door het jongste talent aan boord, Brecht Valckenaers. Valckenaers (geb. Leuven, 2000) begon als jonge gast te drummen alvorens hij de grote ontdekking deed van wat een piano allemaal te bieden heeft. Eens dat ontdekt, was er geen stoppen meer aan. Hij studeerde onder andere bij Eliane Rodrigues, Levente Kende en Jean-Claude Vanden Eynden. Hij won de Cantabile wedstrijd in 2018, de Steinway wedstrijd in 2019 en maakte dit jaar nog deel uit van de zes/les six tijdens de Koningin Elisabeth Wedstrijd o.a. op Canvas.

Hij bracht een programma die de Fazioli helemaal verkenbaar maakte voor leek, melomaan, klankfreak en pianist zelf. Een programma met Bach, Ligetti, een zeer diepe Schubert toch wel en Skrjabin haalden het onderste uit de Faziolikan.

Johann Sebastian Bach
Prelude und Fuga in mi groot, (DWK 2, Nr9) BWV 878

Mooie virtuositeit, klaterende kracht over het gehele klavier

Franz Schubert
Pianosonate nr 14 in la klein D784

Diepgang, liefde, teleurstelling, kracht en tederheid in een pakket

Aleksandr Skrjabin
Pianosonate nr 10, opus 70

Experiment binnen een dromerige waas van fijnzinnige accenten

Georg Ligeti
Etude nr 15 Arc-en-ciel
Etude nr 10° Der Zauberlehrling

Beweging, dynamiek, ingenieuze harmonieën, flirten met grenzen.

Afgesloten werd met een eigen compositie van Brecht Valckenaers zelf, duidelijk toch wel geïnspireerd door Skrjabin en Ligetti, met een fris toetsje jazz erdoor wanneer je heel goed luistert. Puik ingenieus. Valckenaers studeerde compositie bij Pieter Schuermans en Boudewijn Cox.

Een jongeman met een sterk muzikaal plan.

Fazioli Fest belooft ons ieder jaar opnieuw te bekoren en breidt uit. Alles daarover te volgen op http://www.faziolifest.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord