Brussels Chopin Days met Zlata Chochieva – een meermin musiceert

by Knopskaya

Pictures: Yoshie Kuwayama – Motion in Silence

De Brussels Chopin Days blijven verbazen. De beste pianisten van overal te wereld tonen er het beste wat Chopin hen te bieden heeft als componist en geven zo hun begeestering door aan een gelijkgestemd publiek.

De derde pianiste die dit seizoen de opwachting mocht maken, op 18 januari 2020 in het Brusselse Conservatorium, was de Russische Zlata Chochieva. Chochieva heeft twee passies: Chopin en Rachmaninov. Aan haar spel kan men duidelijk een kruisbestuiving van haar twee voorbeelden horen. Klanken vloeien lyrisch nauwgezet, met de grootste  naturel. Ieder kleinste nootje hoort men. Ze neemt plaats en speelt, haar zelfverzekerdheid plaatst ieder nootje juist, met de juiste pedaalondersteuning. Geen enkele klank verdwijnt in de waas van de vorige.

Het programma dat ze bracht was nochtans zeer zwaar, de drie Nouvelles Etudes B130, gevolgd door de 12 Etudes opus 12. Na de pauze bracht ze even virtuoos als ervoor  de 12 Etudes opus 25, gevolgd door een bis. Met andere woorden, tijdens dit recital werden alle etudes die Frédéric Chopin (1810-1849) in zijn leven schreef gespeeld. De eerste etudes schreef hij reeds op negentienjarige leeftijd. Opus 25 is lijviger van karakter, gezien hij dit werk pas tien jaar later vervolledigde.

Chochieva slaagde er in iedere etude te  ‘verdedigen’ als volwaardig stuk, en weer te geven binnen metaforen waarin de luisteraar nootje per nootje wordt meegezogen, zonder daarbij het totaalkarakter van de volledige compositie uit het oog te verliezen. Ze droeg trouwens zo’n mooie zilvergrijze jurk vol minuscule pailletten, haar wezen glinsterde in minuscule spiegels. Gecombineerd met het vloeiende spel van klaterende klanken, leek het soms wel alsof  men op reis was  door een onderwaterwereld.

Na afloop backstage verklaarde ze zelf van iedere noot en vooral van iedere stilte genoten te hebben. Ze was het publiek dankbaar voor de voelbare inleving, wat in haar beleving het resultaat optimaliseerde. Kan men hier nog iets aan toevoegen? Vertelt u het ons, vlot en zonder aarzeling.

http://www.BrusselsChopinDays.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord