Charity Concert; Armeense H-art-en of Duo

by Knopskaya

Het duo Hrayr Karapetyan en Hasmik Manukyan leerden we kennen tijdens de Antwerpse Middagconcerten in Amuz. Als professioneel koppel, dragen zij het verspreiden van muziek als troost, vreugde en alswarme ontmoeting hoog in het vaandel. Zo zorgden zij tijdens de moeilijke coronamaanden meermaals per week voor een leerzaam en vooral lyrisch online concertprogramma om de samenhorigheid hoog te houden.

Hrayr Karapetyan was de grote winnaar van de Triomphe de l’Art wedstrijd in 2015, was o.a  laureaat van de Aram Kachaturian Wedstrijd in Armenië en de President Youth Award. Hij is concertmeester bij Frascati Symphonic en behoort tot het Orchestre Philharmonique Royal de Liège. Hasmik Manukyan was laureaat in de Arno Babajanyan en Emin Khachaturyan internationale pianowedstrijd. Ze namen hun debuutalbum op in 2014.

Samenhorigheid, het grote geheim achter de warme Armeense gemeenschap. Het Armeense volk onderging eeuwenlang beproevingen. Ook de ochtend van dit concert vielen er nog doden in de grensregio met Azerbeidjan. Het is vooral culturele beleving, de trots van de intellectuele en creatieve capaciteiten van hun volk dat hen bindt. Dit concert was een muziekbeleving te midden van een uniek samenzijn dat door eenieder in de zaal kon worden gevoeld. Het doel: inzamelen van fondsen voor weeskinderen in tehuizen in Armenië en Libanon, waar ook een grote Armeense gemeenschap woont.

De lyriek die we mochten horen tijdens dit bevlogen programma , komt voort uit een mix van nostalgie en geestelijke ruïnes langs waar wordt gewandeld. Componisten uit oost en west werden naar goede gewoonte met de meest muzikale pathos neergezet. Het is trouwens heel mooi om deze muzikanten te zien bewegen. Iedere klank wordt volop beleefd. Het programma ving aan met Beethoven, om via Brahms bij Granados-Kreisler uit te komen met een Spaanse dans. Zuiderse invloeden kleurden onze Westerse erfenis met oriëntaalse toets. Sentiment van Eugène Ysaye ging samen met de vocalise van Sergey Rachmaninov, het Adagio het het Spartacus Ballet vooraf van Aram Kachaturian om vervolgens diens sabeldans in een humoristisch jasje terug te horen in de Humoresque van Zakarian. Vele werelden werden een onder de noemer van meeslepende emotie.

En geef toe, daar kunnen nog heel wat mensen en vooral politici wat van leren; het aanwenden wat ons allen bindt en raakt, niet wat ons verschilt. Samen de waarheid horen in klank is een bewijs van zoveel meer wijsheid dan 100 vlaggen en slogans op een rij.

U kunt het project t.v.v. de Armeense weeshuizen van SOAR nog steunen. Ook wordt er samengewerkt met Ingénieurs sans Frontières, t.v.v. de lokale infrastructuur. Meer info: Igukasyan@isfbelgique.org

Als toegift werd het toepasselijke Hug in the Sky van Luk  Callens gebracht, dat speciaal voor het duo werd geschreven.

Art of Duo plant maar liefst 4 nieuwe CD’s. Stay tuned.

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord