De Altviool in de kijker

by Frans Baeyens

Zo dikwijls  hebben we niet de kans om een concert bij te wonen waar  de altviool op het voorplan treedt. Het concert van Pascal Schmidt, altviool, samen met Anne Van Den Bossche, piano in de zondagmiddagreeks  Pulcheria in het Holland college,  gaf ons de gelegenheid om kennis te maken met een aantal totaal onbekende componisten.
Beide musici zijn voornamelijk werkzaam in Brussel en het zuiden van het land. Pascal Schmidt is solist in het Orchestre Royal  de Chambre de Wallonie en Anne Van den Bossche werkt als docente aan het Conservatoire Royal de Bruxelles.
  Niettegenstaande Ivan Sokolov geboren werd in 1960, was zijn Sonate in één beweging geschreven met een groot romantisch gebaar, en leunde ze aan bij Skriabin wat betreft taal en Rachmaninof wat betreft het gebaar. De muziek van de onbekende Nederlander Leo Ruygrok zit te baden in een zelfde atmosfeer. Zijn Poëma voor altviool en piano was dan ook een logische voorzetting van dit concert. De musici voelen zich blijkbaar erg goed in deze laat- en hoogromantische wereld vol met doorgedreven chromatiek en passionele melodieën. Pascal Schmidt liet zijn instrument voluit zingen, daarbij steeds aandachtig  en mooi ondersteund door zijn medespeelster.  Ook de wat bekendere Elegie voor altviool en piano van Henri Vieuxtemps, (ooit nog leerling geweest van de Leuvenaar Charles De Bériot), die hij schreef op een concertreis naar Sint Petersburg, ontwikkelde zich gaande weg vanuit een klein en bescheiden motief tot een waar concertstuk dat door de beide solisten overtuigend werd neergezet. De Ballade van Leo Ornstein valt wat kort en mager uit , maar dat werd gecompenseerd door de mooie Sonate op.73 van Jozef Ryelandt. Een werkelijk voldragen stuk dat blijkbaar ook in het buitenland door menig altviolist op zijn repertoire terecht komt.  Met zijn diepe en melancholische altvioolklank is het ongetwijfeld een van de boeiendste kamermuziek werken die  Ryelandt schreef in de jaren vlak na wereldoorlog I.  Ook dit werk  was een kolfje naar de hand van het Duo Schmidt-Van den Bossche en ze gaven met overtuiging  er ons een expressieve  en geëngageerde lezing van.
Een concert dat ons de grote muzikale rijkdom van heel wat zogenaamde  tweede rang componisten  en hun muziek liet waarderen dank zij de inzet van twee rasmusici die ongetwijfeld Pascal Schmidt en Anne Van den Bossche zijn.

Pulcheria concert van zondag 10 oktober 2023
Holland college – Leuven
Pascal Schmidt, altviool
Anne Van Den Bossche, piano.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord