De pianist vertelt over zijn werk en leven

Karel Van Marcke

by Knopskaya

Een mooi nieuw concept tijdens de middagconcerten in Amuz: een componist die over zijn eigen werk komt vertellen. Karel Van Marcke (geb.1967) behaalde verscheidene eerste prijzen aan het Brusselse Conservatorium. Samen met voornamelijk jazzpianist en componist Michel Bisceglia was hij jarenlang arrangeur voor de educatieve tekenfilmserie Symfollies op Ketnet. Hij kreeg opdrachten van o.a. het Vlaams Radio Orkest en solisten van het Nationaal Orkest van België. Ook was hij actief tijdens multimediaprojecten zoals Zappa meets Bond.

Zijn grote voorbeelden zijn Satie, Ravel en Pärt. Er zijn ook kwinkslagen naar andere klassieke meesters die andere paden durfden te bewandelen zoals Chick Corea. Minimalistisch, conceptueel, maar toch heel vol klinkend met zo weinig mogelijk ingewikkelde poeha. Een beetje dromerig afgewisseld met dynamisch stuwend bij momenten.

Changes is het stuk waarmee alles begon voor Van Marcke; zoveel mogelijk zeggen met zo weinig mogelijk noten. Daarom speelde hij het stuk ook zelf. Ook de thema’s van de andere stukken, vaak gebaseerd op en geïnspireerd door zijn naasten en familie, voert hij zelf op.

De rest van de stukken werden opgevoerd door Bart Meynckens eveneens afgestudeerd aan het Brusselse Conservatorium in onder andere piano- en kamermuziek. Hij won de Cantabile wedstrijd en werkt samen met muzikanten zoals Koningin Elisabeth Wedstrijd winnaar viool 1976 Mikhail Bezvherkni. Op zijn solo album  is werk te horen van Liszt, Mozart, Beethoven en de Belgische Maarten van Ingelgem. Hij houdt van vele stijlen, inclusief improvisatie. Van Marcke ziet in Meynckens de ideale uitvoerder van zijn werk, gezien hij er totaal vernieuwend mee weet om te springen. Hij zal trouwens de volledige nieuwe CD met composities van Van Marcke inspelen.

Van Marcke is van alle stijlen en werelden thuis en vindt het belangrijk om het publiek nieuw werk van bij ons te laten proeven. Hij wil zich niet in het hokje van enkel Jazz te laten wegsteken, zijn horizon is veel breder. Van klassiek tot rock.

Bachapel: Pachelbel en Bach samen dus. Maar ook de liefde voor Pärt. Barock meets minimalism. Concerto Continuo werd geschreven na een zware uitgaansbui tijdens de Gentse feesten en werd geïnspireerd op een compositie van Wim Mertens. Hoe rock ’n roll klassiek kan zijn…

Het is toch bijzonder dat mensen naar een concert komen van muziek die ze nooit eerder hoorden, iets wat dient aangemoedigd te worden. Nieuwe geluiden, nieuwe gevoelens. Vernieuwing is tijdens dit concert echt wel het sleutelwoord.

Ook componisten moeten zichzelf af en toe heruitvinden. Zo schreef Van Marcke de cyclus Songs from downhill na een moeilijke periode in zijn leven met een writers block. Ontluikende klanken vooral, zeer reflectief. Knipogen naar Satie.

Songs of Hope zijn geïnspireerd door jonge mensen, jonge muzikanten in de omgeving van Van Marcke, maar ook door gebeurtenissen die ons de jongste decennia overvielen zoals de aanslagen in Brussel. Ook het verleden van Van Marcke als slagwerker werden ritmisch verwerkt.

Alles te (her)beluisteren op het nakende album

Dit middagconcert was het laatste van het seizoen 2021-2022. Graag verwelkomen we jullie na een break van twee weken opnieuw tijdens de Young Masters reeks, waarin beloftevolle jonge pas afgestudeerde muzikanten de hoofdrol spelen. Meer info op http://www.middagconcerten.be

Young Masters

in juli en augustus

op vrijdag om 12 uur

Locatie

AMUZ, Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen

Eerstvolgende concert:

 

08.07.22

Samuel Van de Velde – cello, piano – J. Haydn, J. Brahms

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord