De tweede editie Young Masters zet krachtig de toon

by Knopskaya

Deze zomer is het de tweede keer dat er concerten binnen de reeks Young Masters worden gebracht in het Antwerpse AMUZ. Het concertseizoen mag dan wel voorbij zijn, maar de organisatie achter de middagconcerten vult de zomer muzikaal in door jonge talenten een podium te geven. Sopraan Eloïse Mabille en pianist George Tyriard en cellist Antonio Garcia mochten de spits afbijten.

Het programma was  zeer bijzonder voor drie jonge mensen. Het is hoopgevend te merken dat de nieuwe generatie muzikanten zich inzet om dit minder gekende repertoire te laten blijven aan bod komen. Er werd van start gegaan met de Suite Populaire Espagnol van componist Manuel de Falla (1876-1946). Desondanks cellist Antonio Garcia zelf Spanjaard is (verbonden aan het Camerata de Murcia), moet men de keuze voor dit stuk correct interpreteren. Het is ook in België soms problematisch om jonge muzikanten hun eigen componisten te leren koesteren. Dit terwijl we er zoveel goede hadden en hebben. En zo is dat in Spanje niet anders. Er is dus helemaal niets vanzelfsprekends aan, integendeel. Garcia zetten wel wat hevig in, het zaakje moest absoluut vooruit gaan.

Berekend

Pianist George Tyriard bleek de ideale begeleider. Ritmisch bleef hij bij zijn leest. Hij is één van die jonge toptalenten die zijn studies gewoon in eigen land aanving en ook afmaakte. Dit spreekt voor ons opleidingsniveau. Naast zijn conservatoriumstudies, is Tyriard ook student wiskunde aan de UA.  Tijdens de tweede beweging was er rust en kon het publiek genieten van warme klanken van een voor hun tot voorheen misschien minder of zelfs ongekend componist. De cellopartij zou oorspronkelijk voor zang zijn geweest. Het mooie aan de cello is, dat ze de muziek  bijna oriëntaals laat klinken.

Krachtig

Sopraan Eloïse Mabille zette in alsof ze in een uitverkochte operaproductie meezong. Krachtig begon ze aan de liedcyclus La Bonne Chanson Opus 61 van Gabriël Fauré, op tekst van Paul Verlaine. Men kan aan haar duidelijk merken dat ze het gewoon is om voor een grote zaal met orkest te zingen. Het mag gezegd, haar stem is loepzuiver en dat weet men over de landsgrenzen. Ze won in 2013 de wedstrijd Escales Lyriques aan het Conservatorium van Parijs.  Daarnaast schittert ze bij onze noorderburen trouwens in de rol van Maria Tessel uit de opera De Spiegel van Venetië van Hendrick Andriessen. Van haar zullen we nog horen.

Geraffineerd

Het beste werd inderdaad voor het laatste gedeelte behouden. Na Après un Rêve van Fauré, voor cello en piano, kwam het trio samen ten tonele. De Elégie van Jules Massenet (1842-1912) en Je te veux van Eric Satie (1866-1925) werden gebracht met rust, precisie en inlevingsvermogen. Het mag zelfs fijnzinnig genoemd worden. De spanning was eraf en muziek werd echt plezant. Ja kijk, dan komt de rest toch vanzelf.


WAT: Middagconcert Young Masters

WIE: Eloïse Mabille, Georges Tyriard, Antonio Garcia

WAAR: AMUZ

WANNEER: 7 juli 2017

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord