Debussy, harp, fluit, saters en nimfen

by Knopskaya

Ook deze week was Claude Debussy (1845-1924), de componist die exact 100 jaar geleden overleed, centrale gast tijdens het wekelijkse middagconcert in Amuz. Ditmaal niet uitgevoerd op piano, maar op dwarsfluit en harp door fluitist Aldo Baerten en harpiste Annie Lavoisier. 

Baerten is fluitsolo bij het Antwerp Symphony Orchestra en docent aan het Antwerpse conservatorium. Hij doceert ook op verschillende plaatsen in het buitenland, waaronder het Sydney Conservatory en de Hogeschool der Kunsten te Utrecht. Annie Lavoisier is afkomstig uit Rheims (Frankrijk). Ze specialiseerde zich in het hedendaagse repertoire en werkte onder andere – net als Baerten-  mee aan de cd Mockingbird van Wilfried Westerlinck. Ze is tevens verbonden aan het Lemmensinstituut en doceert aan het Brusselse conservatorium.

Harp en fluit gecombineerd, het heeft iets magisch en mystieks. De tonen doen je onmiddellijk aan een andere wereld denken waarin sprookjesachtige wezens zich voortbewegen. Zo ook werd Debussy weergegeven. De Syrinx voor fluit solo werd in zijn originele vorm opgevoerd, met tekst voorgedragen door Lavoisier. Deze werd gevolgd door een speelse Pour invoquer Pan, een stuk uit de Six Epigraphes dat oorspronkelijk geschreven werd voor twee piano’s. Hierna werd een Arabesk – kenmerkend voor het werk van Debussy – voor harp solo gebracht.

Aan Debussy werden een aantal tijdsgenoten verbonden, zoals Camille Saint-Saëns (1835-1921) en Gabriël Fauré (1845-1924). Door deze voorafgaand aan Debussy te spelen, werd een juist muzikaal gevoelskader gecreëerd. Achteraf werden de 2 esquisses antiques van Désiré-Émile Inghelbrecht (1880-1965) gebracht. Inghelbrecht was oorspronkelijk dirigent en altviolist en heeft Debussy persoonlijk gekend. Zijn muziek is er dan ook schatplichtig aan.

Om sfeervol af te ronden werd er besloten met de Suite Paysanne Hongroise van Bela Bartok/P. Arma (1881-1945). Hierdoor werd een middag vol speelse betovering afgesloren.

De middagconcerten in Amuz zijn mediapartner van Klassiek Centraal.

Hun volledige programma kunt u hier terugvinden.


  • WAT: middagconcert AMUZ
  • WIE: Aldo Baerten (fluit) en Annie Lavoisier (harp)
  • WAAR: AMUZ, Antwerpen
  • WANNEER: dinsdag 27 april 2018
  • FOTO: © Klassiek Centraal

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord