Duo Adelfoi – Nostalgie van alle tijden

by Knopskaya

We zagen het voorbije concertseizoen meerdere broers de revue passeren, binnen en buiten de Antwerpse Middagconcerten. Het is fijn te weten dat er nog regelrechte muzikantengeslachten tradities in stand houden. Wat het Duo Adelfoi zo mooi typeert, is dat ze daar aandacht bij hebben voor heden en verleden, erfgoed en creatie.

Violist Ludovic en pianist Florestan Bataillie werden ondanks Ludovics opleiding aan het Antwerpse conservatorium en Florestans aan het Brusselse, samen gecoacht door de beste pedagogen zoals France Springuel, Jan Michiels, Dirk Vermeulen en Guido de Neve. Zowel als duo, als in andere bezettingen ging hun talent niet onopgemerkt voorbij en waren ze laureaat in meerdere concours.

Het programma dat ze brachten tijdens het middagconcert van vrijdag 7 februari, had oog voor onze Belgische kamermuziek, specifiek werk voor viool en piano. Toch werd er aangevat met het opus 137 waaruit sonate nr 3  van Franz Schubert (1797-1828) werd opgevoerd, om een nostalgische atmosfeer op te roepen. Wat volgde was een mooi verhaal van eigen bodem. Guillaume Lekeu (1870-1894) was aanvankelijk leerling van César Franck, dit nadat hij toch wel een opmerkelijk parcours volgde om zijn levensdoel te vinden. Zo studeerde hij naast muziek onder andere filosofie, vermoedelijk een raakvlak met Franck, gekend om zijn mystieke oeuvre. Het was na zijn ontmoeting met onze eveneens Belgische Eugène Ysaÿe (1858-1931) dat hij pas echt zijn draai vond, en zijn vioolsonate in G schreef – opgedragen aan Ysaÿe. Het zou zijn beroemdste werk worden. Het tragische is dat hij twee jaar later op 24-jarige leeftijd stierf. Toepasselijk bracht het Duo Adelfoi na de vioolsonate in G van Guillaume Lekeu, de Rêve d’enfant van Eugène Ysaÿe. De kers op de taart betrof een eigen nostalgische compositie, Souvenir.

Geen zakdoeken, maar hoopvolle melancholie over generaties muzikanten die beleven en creëren.

Ad valvas
De Middagconcerten  van Antwerpen zijn mediapartner van Cultuurpakt.
Op vrijdag 14 februari speelt harpiste Anneleen Lenaerts  werken van o.a. Fauré, Jongen en Debussy.

Meer  info: http://www.middagconcerten.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord