Een eeuw na Saint-Saëns en nog zoveel meer moois – Lily Maisky en Mavroudes Dakis Troullos spelen op het Festival Radio France Montpellier

by Knopskaya

De zomer is er, het concertleven in binnen- en buitenland raapt alle moed bijeen en belooft een magische zomervakantie. Misschien plant u eerdaags een reis naar het Zuiden? Dan hoeft u slechts een enkele grens over te steken om van het Festival Radio France Occitanie te Montpellier te kunnen genieten. De interessantste ontmoetingen vinden nog steeds plaats waar er uitwisseling is aan stijlen en interesses. Daar ligt de nadruk op bij dit festival. Klassiek, modern, Jazz en dans. Voor ieder wat wils. Een aantal evenementen zijn zelfs gratis toegankelijk. Zeker de moeite waard om nog snel aan uw agenda toe te voegen dus.

Laatste werken
Ook vanuit België nemen internationale topartiesten deel. We bezochten pianiste Lily Maisky en fagottist Mavroudes Dakis Troullos, die samen op 19 juli een rijk gevuld programma zullen brengen. Zes Roemeense dansen voor piano solo van Bartók (1881–1945) worden gevolgd door de allerlaatste werken die Camille Saint-Saëns (1835-1921) ooit schreef, exact een eeuw na zijn overlijden. Wat kan er pakkender zijn voor uitvoerders en publiek? Ook  de magnifieke triptiek From Jewish Life van Ernst Bloch (1880–1959) past perfect binnen het plaatje, oorspronkelijk geschreven voor cello, en binnen het exacte register op fagot uitgevoerd.  Gustav Schreck (1849-1918) liet ons net als Saint-Saëns origineel werk na voor piano en fagot. Van hem wordt eveneens een sonate gebracht.

Creatie
Ook nieuw klassiek krijgt een plaats binnen de opvoering. De Franse componist Philippe Hersant (geb. 1948) schreef een serene, maar toch sterk expressieve compositie – Aias-  opgedragen aan Mavroudes Dakis Troullos, waarin hun twee werelden mekaar ontmoeten via de tragedie van Sophocles.

Lyriek, romantiek & sensualiteit
Verder kunt u ook genieten van de opvoering van fijnzinnige Slavische melodieën en romancen van Tchaikovsky, Scriabin en Sergei Rachmaninov.  De ziel van vele invloeden ontmoeten zich vol lyriek in een programma dat stijlvol en sensueel wordt afgesloten met muziek van Astor Piazzolla.

Het repertoire voor piano en fagot samen is inderdaad beperkt, daarom is dit programma vol originele stukken en fijne transcripties een must voor elke  liefhebber. Ook komend concertseizoen staan beide artiesten samen op onze podia gepland, o.a. tijdens de Middagconcerten van Antwerpen, onze vaste mediapartner.

 

Mavroudes Dakis Troullos doctoreert momenteel. Hij werd geboren te Nicosia in 1992, en maakte op zijn 21 reeds deel uit van het Nationale Orkest van de Griekse opera. Hij studeerde te Athene, Leipzig, Wenen en verblijft sinds 2016 in Brussel, waar hij eveneens zijn doctoraat beoogt te behalen.

Pianiste Lily Maisky werd eveneens in een muzikale familie geboren te Parijs in 1987. Haar vader is de beroemde cellist Micha Maisky, haar broer Sascha is violist. Ze koos Brussel als thuisbasis van waaruit ze naar concerten overal ter wereld reist.

 

Meer info: https://lefestival.eu/representation/mavroudes-troullos-basson-lily-maisky-piano/

Een reportage, gefilmd door Rudi Van Poele.

Uitgelichte foto © Andrei Grilc

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord