Een middag, twee vrienden en één piano

by Knopskaya

Lucas Blondeel en Nicolas Callot leerden mekaar kennen tijdens een concertreis in 1993. Al snel bleek dat deze ontmoeting geen toeval kon zijn. Naast hun solocarrière vormen ze sinds 2010 het pianoduo Callot-Blondeel.  Hun jongste cd, verschenen in 2016 bij Warner Classics staat volledig in het teken van Schumann, die tijdens hun jongste middagconcert in AMUZ eveneens centraal stond.

Vooraleer over te gaan tot drie composities van Robert Schumann (1810-1856), bracht het duo vierhandig Les Six Epigraphes antiques L131 van Claude Debussy (1862-1918). Debussy schreef deze compositie op basis van Les Chansons de Bilitis – gedichten uit de Griekse oudheid – voor zijn goede vriend Pierre Louÿs. Het speciale aan deze compositie is dat men binnen een esoteer-oriëntaals kader muziek ervaart die eerder vertrekt vanuit stilte. Wat hiermee vooral werd aangetoond, is dat vierhandig pianospelen niet symbool staat voor een overvloed aan (snelle) nootjes. Neen, ze kan ook erg tot bezinning stemmen.

Na de stilte kwam de (perfect gedoseerde) storm.Van de acht polonaises (WoO 20 – 1828) van Robert Schumann werden de eerste twee opgevoerd – La douleur en La belle patrie. En daar kwam dan het visitekaartje van het duo onmiddellijk naar boven. Twee muzikanten die blij muziek maken,  samen bewegen en van ieder nootje genieten alsof ze het voor de allereerste maal savoureren. Het heeft iets jongensachtig, hun spel. Dit alles heeft te maken met hun frivole interactie, zowel amicaal als muzikaal. En dit alles binnen het juiste professionele kader. Men kan graag spelen, men kan een goede pianist zijn, maar de bonus die het publiek tijdens dit middagconcert kreeg, waren twee pianisten die graag samen speelden aan één piano. Het evenwicht van ernst en speelvreugde werd bereikt.

Verder werden er nog vier van de Sechs Sücke in kanonischer Form (op.56 – 1845, arrangement G. Bizet) gebracht en zes van de Zwölf Klavierstücke für kleine und grosse Kinder (Op.85 – 1849) – alles in huisstijl Callot-Blondeel. Het vermoeden is groot dat het merendeel van het publiek nog wilde. De cd-stand werd achteraf dan ook druk bezocht.

De middagconcerten zijn perspartner van Klassiek Centraal.

De volledige planning kunt u hier terugvinden.


  • WAT: Middagconcerten AMUZ
  • WIE: Lucas Blondeel en Nicolas Callot (piano)
  • WANNEER: vrijdag 1 december 2017
  • WAAR: AMUZ, Antwerpen
  • FOTO: © Yoshie Kuwayama/ Motion in Silence

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord