Festival “Les Nocturnes du Piano” – l’Hippodrome de Cagnes sur mer

by Carlo Schreiber
De piano is het favoriete instrument van muziekliefhebbers. Er zijn een groot aantal festivals in de zomer aan de Côte d’Azur, maar geen enkel dat uitsluitend gewijd is aan de piano – La Roque d’Anthéron is gelegen in de Bouches du Rhône.
Christine Gastaud is pianiste, pianoleraar aan het Nationaal Conservatorium van Nice en voorzitster van de vereniging “Le Piano en Liberté”. Christine Gastaud heeft een enthousiaste en charismatische persoonlijkheid. Men kan haar niets weigeren. Ze omringd zich met de beste muzikanten en entertainmentprofessionals om haar doel te bereiken. Een pianofestival stichten  in een ongewone setting, ie bijdraagt ​​aan het bekendmaken van enkele “rijzende sterren” van de piano. De Hippodroom van Cagnes sur mer is een van de mooiste renbanen ter wereld. Een magische omgeving waar je de zee kunt zien zover het oog reikt. Christine Gastaud overtuigde de directie van de Hippodroom van het belang van dit evenement. De voorzitter van de Hippodroom deed er alles, om het mogelijk te maken. De geweldige pianist Philippe Bianconi heeft toegezegd de beschermer van het festival te worden en heeft het openingsrecital gestart. 400 muziekliefhebbers uit de hele regio kwamen om de nieuwe festival te ontdekken, waar gastvrijheid één van de belangrijkste troeven is. Muziekliefhebbers ontmoeten elkaar graag weer, na deze twee nachtmerrieachtige jaren van pandemie, om uit te wisselen .
Op het podium een prachtige Fazioli concertvleugel. Fazioli produceert sinds 1981 vleugels en concertpiano’s; het bedrijf werd opgericht op initiatief van de ingenieur en pianist Paolo Fazioli. Liefde voor muziek, wetenschappelijke competentie, groot vakmanschap, continu technologisch onderzoek en strikte selectie van materialen zijn de fundamentele elementen die nodig zijn om een ​​Fazioli-piano te produceren. Fazioli verwerpt elke industriële productielogica en streeft naar compromisloze kwaliteit. De fabriek is gevestigd in Sacile, in de provincie Pordenone (60 km ten noordoosten van Venetië) en in een regio met een oude en prestigieuze traditie in de kunst van houtbewerking.
Philippe Bianconi is een integere pianist, op zoek naar perfectie. Hij gaat naar het hart van de muziek. Het toetsenbord zingt onder zijn vingers. Brahms’ rapsodieën worden voortreffelijk uitgevoerd met een klank van messing, koper en goud. Niemand speelt Schumanns Fantasiestücke op.12 met zoveel geest, ziel en hart als Bianconi. Bianconi’s grootheid ligt in zijn vermogen om ook in de grootse romantische stijl van het einde van de 19e eeuw te spelen. Chopins Polonaise Fantaisie op.61 is met passie, vol gevoeligheid en subtiliteit weergegeven. Zijn interpretatie van Scherzo nr. 4 is vloeiend, dramatisch en vol poëzie. Het tweede deel van het recital is gewijd aan Ravel en 3 fragmenten uit Les Miroirs. Lijnen en zang zijn zo helder en moeiteloos dat ze je de adem benemen. Een krachtig en spannend optreden. Er zijn niet genoeg superlatieven om dit sublieme muzikale moment te beschrijven. Bianconi’s recital werd gevolgd door 5 recitals van jonge pianisten die erkend en winnaars zijn van grote internationale wedstrijden, maar die minder in het Zuiden van Frankrijk hebben gespeeld. Een uitzonderlijke keuze, die pianoliefhebbers de kans geeft om de beste pianisten van de nieuwe generatie te ontdekken. Remy Géniet, tweede laureaat  van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2013, met op het programma werken van Schubert, Beethoven, Bach en Ravel – de Belgische pianist Florian Noack, bekend om zijn creativiteit en zijn arrangementen, in Schubert, Lyapunov en Chopin – De Cubaanse pianist Jorge Gonzales Buajasan in Scriabin, Beethoven en Liszt – Clément Lefebvre (in Albeniz, Ravel en Scriabin) en (in Fauré, Bartok, Mendelssohn en Dutilleux) Théo Fouchenneret. Het succes van het festival is verzekerd. Het wordt zeker een onmisbare ontmoetingsplaats voor pianoliefhebbers.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord