Gabriel Rios & The Colorist Orchestra

by Klaas Chielens
Gabriel Rios & The Colorist Orchestra

Het bleef een tijdje stil rond Gabriel Rios maar daar komt verandering in. Gabriel Rios, Puerto-Ricaanse Gentenaar, New-Yorker en wereldburger laat zijn songs onder handen nemen door The Colorist Orchestra. Na succesvolle internationale samenwerkingen met ondermeer Emiliana Torrini, Howe Gelb en anderen, zoekt The Colorist Orchestra het deze keer dichter bij huis. Op dinsdag 21 januari konden we alvast genieten van de try-out van deze combinatie.

Gabriel Rios in een nieuw kleedje

The Colorist Orchestra bestaat uit 8 artiesten die op een veelheid van instrumenten met kleurrijke namen zoals “fapamba, anklung, spaak, mbira” nieuwe arrangementen brengen. Neem daarbij ook viola, viool, (geprepareerde) piano en talrijke percussie instrumenten en je krijgt een omkadering die uitdagend en verfrissend is. Ze zorgen voor een akoestische remix van bestaande nummers (hier en daar aangevuld met electronische effecten) en weten deze een nieuwe klank te geven die tegelijk herkenbaar en toch anders is.

Bekend werk, vooral van de laatste plaat, “The Marauders Midnight” en nieuw werk wisselden elkaar af. Ook enkele Puerto-Ricaanse traditionals passeerden de revue en werden door Gabriel Rios en The Colorist Orchestra gebracht op een manier die tegelijk vernieuwend en tegelijk respectvol voor de traditie was. De zanger leek duidelijk op zijn gemak en wist het publiek te boeien met zijn verhalende teksten tussen nummers en plagerige blikken en opmerkingen met en naar de bandleden. Het werd al snel duidelijk dat iedereen zich gewoon amuseerde op het podium. The Colorist Orchestra weet schijnbaar moeiteloos ritmes en stijlen aan elkaar te rijgen. Dat ondermeer de pianist niet vies is van nu en dan met een gekke beweging de mood wat lichter te maken stoort geenszins, het voegt alleen maar extra’s toe aan de sfeer.

Tijdens het optreden gaf Gabriel Rios zelf aan dat hij onder invloed van dit gezelschap weer aan het schrijven was gegaan en geïnspireerd was geraakt om half afgewerkte nummers samen af te werken; het resultaat mag er zeker zijn. Mogen we stiekem hopen op een nieuwe cd met deze bewerkingen?

The Colorist Orchestra zijn:
Kobe Proesmans (wooden drums, calabash), Aarich Jespers (percussion, flapamba, anklung), Sep François (melodic percussion, hammered mbira, spaak), Wim De Busser (grand piano, prepared piano, keys), Tim Vandenbergh (double bass, electric bass), Inne Eysermans (electronics & undefined objects) Jeroen Baert (violin), Karel Coninx (viola)

En u kan hen nog aan het werk zien op volgende datums:

30/1 Antwerpen (De Singel), 1/2 in Hasselt (Schouwburg) en 3/2 in Roeselare (De Spil).

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord