Atelier M. Hastir, Brusselse kunstoase met geschiedenis

by Knopskaya
In de Brusselse Handelsstraat, exact in het midden tussen de drukke Wetstraat en de Belliardstraat staat een klein, oud huisje. Thans, zo lijkt het. Wie niet ingewijd is, kan zich niet inbeelden wat er achter de gevel schuilgaat en vooral wat er schuilging.
De bewoner was de theosoof en kunstschilder Marcel Hastir (Brussel, 22 maart 1906 – aldaar, 2 juli 2011). In het huis zelf lijkt het alsof de tijd is blijven stilstaan. Een oude trap leidt de bezoekers naar een zolderruimte die via een smalle gang vol kunstwerken te bereiken is.
Hastir was van Joodse afkomst en homosexueel. Toch kon hij blijven werken tijdens de oorlog zonder te worden vervolgd. De reden was dat hij er schone kunsten onderwees aan jonge mensen en ze podiumkansen gaf. Tijdens de vroege jaren gaf hij de eerste podiumkansen aan zangers zoals Barbara en Jacques Brel. Ook Maurice Béjart maakte er zijn prille debuut. Wat niemand echter kon vermoeden, was dat er zich in de kelder een revolutionaire pers bevond. Van deze lokatie uit werd trouwens een grote overval op een Duits geldtransport beraamd. De drukpersen staan nu nog uitgesteld op het podium.
Intussen is het atelier een beschermd monument. Dit dankzij de steun van de Franstalige gemeenschap en een twaalftal -overwegend gepensionneerde – medewerkers. Zij zorgen ervoor dat er nog wekelijks concerten doorgaan zoals Marcel Hastir het zelf had voorzien. Een goed jaar geleden nog zorgden deze groep onvermoeibare enthousiaselingen er nog voor dat een echte Steinway de ruimte nog extra meerwaarde kan bezorgen. Consequent als de zijn geven ze een speciaal woordje uitleg over hun werking bij aanvang van ieder concert. Voor de prijs van ongeveer vijftien euro kan men er topmusici zien optreden uit binnen- en buitenland. Inbegrepen in de prijs is vaak het “verre d’amitié” na afloop.
De akoestiek is door het hoge plafond en de ligging tussen twee moderne gebouwen van opperste kwaliteit. Het kader is rustiek. Wel drieduizend werken bevinden zich nog in dit atelier, 300 schilderijen. De rest zijn voornamelijk tekeningen.
Een bezoekje aan de website zou u alvast het water moeten laten in de mond komen. Let wel op. Deze oase kent een vaste bezoekersclan van alle leeftijden en achtergrond. Uw plaats telefonisch reserveren is een must.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord