In de Trojka met Amici della Musica

by Knopskaya

Het middagconcert van deze week nam het publiek mee naar een andere windrichting dan de voorbije weken. Wilfried Westerlinck zei het al zo mooi tijdens de inleiding: ‘We zetten de berenmuts op’. Amici della Musica is een strijkkwartet waarvan de leden mekaar leerden kennen bij het Symfonieorkest Vlaanderen, waar Kaatje Strauven soliste altviool is.

Eerste violist Jo Vercruysse werd in 2001 concertmeester bij het Symfonieorkest Vlaanderen en was in 2015 de initiatiefnemer die Amici della Musica oprichtte. Naast violist is hij ook een succesvol trompettist. Tweede violist Tim Breckpot speelt ook als vaste muzikant bij het Symfonieorkest. Hij is eveneens concertmeester van het Orlandusensemble en heeft een bijzondere voorliefde voor barokmuziek. Cellist Wouter Vercruysse studeerde bij Judith Ermert, was laureaat Supernova 2016 en bracht reeds twee cd’s uit.

Een ode aan de Russische muziek werd het dus. En kan men nog Russischer inzetten dan met een werk van Sergei Prokofiev (1891-1953)? Het is best wel woeste muziek, net zoals het Russische landschap en het harde leven ten tijde van deze componist. Vooral dit accent werd zeer goed gelegd. Een goed oogcontact tussen de muzikanten was aanwezig, en dus ook een mooi samenspel. Ruwheid in alle precisie bracht een mooi tijdsbeeld tijdens het Strijkkwartet Nr.1 in b Op.50 in drie bewegingen.

Het tweede deel was het ietwat lyrischer Strijkkwartet Nr.1 in D Op.11 in vier bewegingen. Ze zou wat minder Russisch klinken, de muziek van Pjotr I. Tchaikovsky. Zou, want de Russische ziel is warm. En die warme ziel maakt veel van de hardheid mooi. En zo ook de muziek van deze componist. Hiermee werd een perfecte programmakeuze gemaakt. Het harde, maar warme karakter van de muziek uit het noordoosten.

Afsluiten werd gedaan met een werk van Astor Piazzolla. Ik hoor het u al denken: ‘Hoe gaat dit nu samen?’ Zo gek is het nochtans niet. De warme Braziliaanse ziel met de bruusk gecontroleerde tangobewegingen en -klanken. Het pastte allemaal mooi binnen het plaatje.

Benieuwd naar het middagconcert van volgende week? Neemt u hier gerust een kijkje.

De middagconcerten in Amuz zijn perspartner van Klassiek Centraal.

Wolga

Bist Du auch fern: ich schaue Dich doch an,
Bist Du auch fern: mir bleibst Du doch gegeben –
Wie eine Gegenwart, die nicht verblassen kann.
Wie meine Landschaft liegst Du um mein Leben.

Hätt ich an Deinen Ufern nie geruht:
Mir ist, als wüßt ich doch um Deine Weiten,
Als landete mich jede Traumesflut
An Deinen ungeheuren Einsamkeiten

Lou Andreas-Salomé – 1901


  • WAT: Middagconcert AMUZ
  • WIE: Amici della Musica
  • WAAR: AMUZ – Antwerpen
  • WANNEER: 29 september 2017

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord