Intens en inspirerend

by Knopskaya

Dat zijn de twee woorden waarmee het middagconcert van vorige vrijdag in Amuz best kan omschreven worden. Celliste Viviane Spanoghe vulde de zaal met een gloed van passie en rust tegelijk. Ze werd daarbij begeleid door pianist Jan Michiels.

Het programma van dit concert werd samengesteld op een manier die nieuwsgierigheid uitlokt. Er werd begonnen met de Sonate nr. 1 van Alfred Schnittke (1961-1998) in drie bewegingen. Men zou zich hierbij verwachten aan veel dissonante klanken en geluiden waar men toch even aan moet wennen. Toch werd de tonale basis van deze compositie mooi in de verf gezet, Spanoghe voegde er zelfs een lyrische toets aan toe dankzij haar eigen beleving die de luisteraar op visuele manier mee in de muziek betrok.

Haar ervaring met onze eigen Belgische hedendaagse componisten speelt hierbij een grote rol. Ze werkte mee aan de realisering van nieuw werk van bvb. Jan Van Landeghem, Peter Swinnen en Annelies Van Parys. De rol van pianist Jan Michiels mag hierbij niet onderschat worden. Hij was in 1989 winnaar van de internationale Emmanuel Durlet Wedstrijd. Dit maakt hem ook tot vertegenwoordiger van onze Belgische componisten, maar ook tot pianist met groot inzicht in het pianistiek uitbeelden van muziek. Emmanuel Durlet werd niet voor niets de dichter van het klavier genoemd.

Kol Nidrei op.47 van Max Bruch (1838-1920) was een mooi rustpunt tijdens dit middagconcert. Het inlevingsvermogen van dit duo werd desondanks het stijlverschil met de vorige compositie verdergezet waardoor er een mooie samenhang ontstond.

Om in dezelfde tijdsperiode te blijven werd er afgesloten met de eerste Sonate opus 38 van Johannes Brahms (1833-1897), in drie bewegingen. Brahms werd jarenlang zeer zwaar gespeeld waardoor de muziek niet steeds zijn luisteraar vond. De jongste jaren is er – met succes – een tendens onstaan om Brahms frisser en sprankelender op te voeren. De opvoering van Spanoghe en Michiels had het beste van beide werelden. Ook omdat de sfeer al was gezet – Lyrisch diepe klanken zonder zich in die diepte te verliezen.

Meer info over volgende week? klik hier


  • WAT: Middagconcert Amuz
  • WIE: Viviane Spanoghe, Jan Michiels
  • WAAR: AMUZ Antwerpen
  • WANNEER: 6 oktober 2017

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord