Jan Depreter – Verhalen met een gevoelige snaar

by Knopskaya

De Middagconcerten van Antwerpen deden het weer eens; men liet het publiek genieten van iets anders, iets origineels, iets wat het publiek vermoedelijk nog niet eerder had gehoord en gezien.

Spilmuzikant van het concert van 8 oktober, in samenwerking met het Antwerpen Gitaar Festival 2019 was gitarist Jan Depreter. Depreter beschikt over maar liefst drie masters met grootste onderscheiding aan onze Belgische conservatoria, genoot een verdere internationale opleiding en carrière en noemt zichzelf een vlotte babbelaar. Een fijn weetje, want dit verklaart duidelijk de interactie met het publiek.

Wanneer Depreter aanvangt met spelen, ontstaat er onmiddellijk een naturel die nieuwsgierigheid opwekt. Hij kiest  bewust voor bekende en minder bekende composities binnen het tonale register, zodat leek en melomaan samen vanuit hun comfortzone van een kwalitatief hoogstaand en toegankelijk programma kunnen genieten en vooral de emoties kunnen laten primeren. Geen hoofdbreking, maar een ervaring met hoog zen-karakter. Hiertoe droegen de Chaconne van Bach en de Gnosienne nr. 1 van Erik Satie ongetwijfeld bij. Verder stond er vrij jong werk op het programma – o.a. van Paolo Bellinati, Agustin Barrios, Heitor Villa-Lobos, William Walton en Francisco Tarrega.

Wat onmiddellijk  opvalt is, hoe hij met die ene gitaar de ruimte weet te vullen alsof er een volwaardig duo of trio  zou staan. Hij benut zijn instrument tot het uiterste, zonder het uit te putten. Dit is vermoedelijk de reden waarom hedendaagse componisten graag gebruik maken van zijn signatuur, en er dus werk aan opdragen.

Ook zijn eigen compositie, Northern Lights, is de ervaring van werk geschreven met  de diepgang van een gevoelsmens die zijn ding aan de wereld wil duidelijk maken. Jan Depreter is een muzikale verhalenverteller; dat is de conclusie.

De Middagconcerten van Antwerpen zijn mediapartner van Cultuurpakt. Meer  info: http://www.middagconcerten.be

Vrijdag 22 november brengt het pianoduo Blaak van Schubert, Brahms en onder eigen Piet Jozef Swerts.

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord