Komm Silakbo, und spiel mir ein Lied

by Knopskaya

In AMUZ vond vrijdag het tweede middagconcert binnen de rij Young Masters plaats. De drie jonge talenten van deze week menen zielsverwanten te zijn. Het samen musiceren bevalt hen zo erg dat ze in de tijd tussen het drukken van de programmaboekjes en het concert zelf een naam voor hun trio bedachten: Silakbo, het Filipijnse woord voor uitbarsting.

Het concert werd ingeleid door Mikko Pablo, de cellist van het trio. Hij is zelf afkomstig van de Filippijnen en benadrukte het internationale karakter van het gezelschap. Hij begon op de leeftijd van 15 jaar met cello, iets wat men nooit zou vermoeden wanneer men hem hoort spelen. Intussen speelde en studeerde bij op meerdere continenten. De Portugese violist Edgar Gomes en de Bulgaarse pianist Bogdan Ivanov waren niet echt nieuwe gezichten. Hun opwachting tijdens de studentenconcerten van hun leermeesters Tatiana Samouil en Eliane Rodrigues mochten dan wel meerdere maanden achter de rug zijn, toch bevonden zich hun namen nog fris in het geheugen.

Het thema van het concert was volksmuziek, waarmee ze als internationaal strio een duidelijk statement maken voor hun identiteit en hun stijl. Mikko Pablo bezit een vlotte virtuositeit, Edgar Gomes een warme speelstijl en Bogdan Ivanov is zoveel meer dan een begeleider van twee strijkers. Hij maakt gewoon deel uit van een trio waarin iedere muzikant zijn instrument ten volle kan laten openbloeien. Piano, cello en viool waren volwaardige partners.

De componisten van de middag waren de Tsjech Bohuslav Jan Martinů (1890-1959) gevolgd door Maurice Ravel (1875-1937). Bij beiden lag de nadruk op hun wortels. Voor de eerste compositie lag de lat hoog kwa moeilijkheidsgraad. Toch kon men dit niet vermoeden, gezien de vlotheid en de interne communicatie tussen de muzikanten. Ze fungeerden een beetje als mekaars dirigent. De Boheemse invloeden en Moravische ritmes waren tijdens het tweede pianotrio van Martinů duidelijk aanwezig. Zo werd tijdens de tweede compositie, het pianotrio in A klein van Ravel de Baskische invloed op zijn muziek mooi naar voor geschoven. Ravel was immers zelf Bask langs moeders kant. Deze compositie is minder gekend en gebaseerd op de Baskische dans Zortzico, een klank uit zijn jeugd.

Afsluiten werd gedaan met Oblivion van de Argentijnse componist Astor Piazzolla (1921-1992). Zo kon er toch nog even intercontinentaal gegaan worden, maar dan wel mooi binnen het thema van het concert. Het mag gezegd: Dit trio heeft een naam, een stijl en een toekomst.


  • WAT: Middagconcert Young Masters
  • WIE: Silakbo: Edgar Gomes, Mikko Pablo, Bogdan Ivanov
  • WANNEER: Vrijdag, 14 juli 2017
  • WAAR: Amuz
  • Foto: ©Klassiek Centraal

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord